zaterdag 31 oktober 2009

Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

Een van de dingen die we hier absoluut wilden zien waren de blinde kreeftjes in Jameos del Agua.  De grot was bovendien het eerste project van César Manrique. 

IMG_0187 IMG_0190

IMG_0199 IMGP2719

Die kreeftjes zijn uniek in de wereld, ze zijn wit, blind en hebben blijkbaar geen natuurlijke vijanden.  Normaal leven ze op duizenden meters diepte, maar hier zitten ze gewoon in die grot. Onnozele toeristen gooien er muntjes op om ze te laten bewegen.  Soit.  Wat blijkt nu: in augustus 2009 hebben hier wetenschappers in de kilometerslange grotten research zitten doen, en ze hebben nog andere speciale kreeftjes gevonden!

Hieronder het artikel:

Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

Duitse onderzoekers hebben op het vulkanische eiland Lanzarote een tot nog toe onbekende, roofzuchtige grotkreeft ontdekt. Bij de duikexpeditie in het grottencomplex stootte het team van de Dierartsenhogeschool Hannover ook op twee nieuwe soorten ringwormen, staat in het vakblad Marine Biodiversity.
Lange antennen
De ogen van de grotkreeft staan op lange antennen, waarmee ze in de donkere spelonken alle richtingen aftasten. Het beest heeft ook drie paar krachtige tentakels, waarvan een paar is uitgerust met giftige klauwen.


Grottenzwemmer
De nieuwe ontdekking kreeg de naam Speleonectes atlantida, wat zoveel als 'Grottenzwemmer van Atlantida' betekent. Volgens de hogeschool gaat het om de opmerkelijkste ontdekking van de afgelopen drie jaar. (dpa/sam)

(site HLN 30/10/09 15u46)

Lanzarote, een doods vulkanisch Canarisch eiland? Het is het eiland van de ontdekkingen!

Voor wie nog meer wilt weten:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090824115813.htm

donderdag 29 oktober 2009

28-10-2009 – Dag 97 – Isla de Lobos

We gaan een paar dagen van het mooie weer genieten en ankeren voor het eiland Lobos, naast Fuertaventura.

Erna komen we terug naar Lanzarote.  We proberen een Raymarine technieker te strikken die onze plotter en automatische piloot kan nakijken, maar hij heeft teveel werk en te weinig goesting om zich met ons bezig te houden.  Volgende week misschien, zegt hij…  En dan moeten we naar de andere haven, Puerto Calero, gaan.  En dan nog, misschien, want het is druk…  Blabla.

We zullen het ondertussen zelf eens controleren.  Het ligt misschien aan de voeding.

woensdag 28 oktober 2009

27-10-2009 – Dag 95 – Lanzarote

Artiesten. Ze worden veel te weinig gekoesterd in onze wereld.

We hadden geen verwachtingen toen we aankwamen in Lanzarote.  Eerder iets van: een Canarisch eiland zoals de andere.  Vulkanisch, schoon weer en vooral veel obese, verbrande, Duitse en Engelse toeristen.

Maar Lanzarote heeft iets wat de andere Canarische eilanden niet hebben: César Manrique.

César Manrique werd in 1919 in Arrecife geboren, groeide hier op en ging vechten tijdens de Spaanse burgeroorlog aan de kant van Franco.  Hij is daarvan thuis gekomen in zijn uniform, heeft zijn familie gegroet, is naar het dak geklommen, zijn uniform uitgedaan, besprenkeld met benzine en in de fik gestoken.

Een dramatisch keerpunt want erna is hij architectuur en kunst gaan studeren.  Na vele studies en omzwervingen in Madrid, New York (was bevriend met Andy Warhol), kwam hij terug naar huis en heeft hij Lanzarote een totaal ander gezicht gegeven.

" When I returned from New York, I came with the intention of turning my native island into one of the more beautiful places in the planet, due to the endless possibilities that Lanzarote had to offer. ".

Al eens dat gevoel gehad als je, na een verblijf in het buitenland, terug in België aankwam?

Vandaag is het onmogelijk om Lanzarote los te koppelen van César Manrique.  Hij heeft hier geweldig knappe gebouwen gezet (zijn huis is een van de mooiste die we ooit gezien hebben, abstract en jaren 60, maar dansend met de natuur en de lavastenen, werkelijk uniek!), hij heeft hier kunstwerken gemaakt, monumenten, landschappen en tuinen gecreëerd en beschermd, … 

IMGP2622IMGP2623 IMGP2624 IMGP2637

En dat allemaal op een vulkanisch eiland, met vooral zwarte lavastenen, zo ver je kan kijken.

Wat hem ook een meester maakt is dat hij ervoor gezorgd heeft dat de gebouwen in Lanzarote allemaal laagbouw moesten zijn, wit geschilderd met groene, blauwe of bruine deuren en luiken.  Machtig mooi, bijna iedereen doet het op het eiland en hij kreeg de overheid bovendien overtuigd van zijn artistieke en kunstzinnige ideeën.  Een bruin luik wijst naar een vulkaan, een blauw luik wijst naar de oceaan, en groen mag altijd…  Iedereen doet het zo.  Prachtig toch?

Groots, en zeker in het huidig economisch klimaat zie je het niet snel gebeuren dat decisionmakers zo’n stichtende, creatieve beslissingen zouden durven nemen.  Er zouden meer kunstenaars en artistieke mensen het beleid moeten mee kunnen bepalen.  En da’s niet naïef.  Integendeel.

De realiteit is dat dergelijke beslissingen Lanzarote rijk gemaakt hebben.  Niet alleen financieel, maar vooral cultureel.
Dat een creatieveling  en artiest zo belangrijk en stichtend kan zijn voor een (ei)land, en er ook in slaagt bijna iedereen mee te krijgen, is werkelijk uniek.

Zijn dood is ook tragisch.  Hij is gestorven op 50 meter van zíjn huis dat net was omgedoopt tot museum en basis van zíjn Fundacion César Manrique.  Hij kwam aangereden in z’n zwarte old-timer Jaguar aan zíjn kruispunt, het zicht was slecht, en er is een Land Rover in volle vaart in zijn linkerflank gevlogen. Drie uur later was het eiland in diepe rouw en zijn culturele stichter en bezieler kwijt.

De gesprekken die we hier met onze fijne, artistieke vrienden gevoerd hebben, kwamen er ook in essentie op neer (en vanaf nu hou ik me ook even in). Ambacht en stiel worden bedolven onder goedkope prefab en hersenloze herhaling.  Authenticiteit en puurheid worden vervangen door opgeklopte lucht en fake emoties.  Er is geen tijd meer voor diepte, er is geen geld meer voor kunst.  We zijn de hamburgergeneratie geworden die voor een snelle en goedkope hap gaan.  Op restaurant, op café, in de cinema, op TV, …

Wat zijn we blij dat onze kinderen er voorlopig niet hoeven in op te groeien, en we drie jaar tijd hebben om ze helemaal mee te nemen in ónze essentie.  Wat zijn we ook blij dat de maatschappij in pendelbewegingen gaat en dat de hamburgergeneratie wel zal gevolgd worden door een nieuwe zoektocht naar essentie en  authenticiteit.  We komen wel terug als dat er is.

Ik mag het toch hopen.

 

IMGP2753

PS: Het graf van César Marique staat niet in de toeristische gidsen. Hij ligt op het kerkhof van Haria.  Het voelde goed om hem te gaan bezoeken en te zien dat er nu een palmboom uit zijn stoere borst groeit. We hebben hem stilletjes bedankt voor al het moois dat we hier al gezien hebben.

maandag 26 oktober 2009

25-10-2009 – Dag 93 – Marina Rubicon (Lanzarote)

Mijn goeie vriend en (ex)collega Koen is hier sinds gisterenavond.

We hebben een hele dag aan het zwembad gelegen om te bekomen van de avond ervoor.

Maar het was een productieve namiddag:

  • Volledige en uitgebreide update gekregen met alles uit medialand
  • Geweldig veel gelachen
  • De planning vastgelegd voor de volgende dagen
  • Zwemwedstrijdjes gehouden met de Aussies
  • Een Humo, twee Dag Allemaals, twee Story’s, een Familie, een P-magazine en een Goedele verslonden

De aperitief hebben we genoten met Paul en Pascale. Heel leuk weerzien, fijne babbel en veel gelachen. We zien hen de volgende dagen nog een paar keer.

En ‘s avonds heeft Sepke het eten gemaakt. Een heel restaurant gemaakt is preciezer. Ze was er al een week mee bezig om voor Koen en ons eens te koken. De tafel was schitterend versierd en het eten was heerlijk: pasta met zeevruchten en als dessert Brownies en appelcake.

24-10-2009 – Dag 92 – Playa Francesca naar Marina Rubicon (Lanzarote)

We zijn langs de westkust van Lanzarote naar Marina Rubicon gevaren.  Eerder gevlogen.  Prachtig zeilweer, veel wind pal vanachter.

Marina Rubicon ligt aan de Playa Blanca van Lanzarote.  Wellicht het meest toeristische oord waar we al gekomen zijn.  Toeristen liggen onder parasolletjes in stapeltjes op elkaar gepakt op het strand, hangen aan parachutes achter motorbootjes, en maken veel lawaai ‘s avonds.  Maar de kinderen vinden dat allemaal fantastisch en we hebben een rustige ligplaats in de  jachthaven.

zaterdag 24 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:28.85599
Lengtegraad:-13.81434
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/24/2009 20:17:48 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=28.85599,-13.81434&ll=28.85599,-13.81434&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Click to see our position!

23-10-2009 – Dag 91 – Bahia del Salado – Playa Francesca

We werden gewekt door 3 mannen in een boot.  Politie of toch iets in uniform, die enkel Spaans praatten. We begrepen uiteindelijk dat ankeren in Bahia del Salado verboden is (op de kaart staat dat het wel mag).  We moesten verhuizen naar het naburige Playa Francesca.

We vonden het al zo vreemd dat toen we hier aankwamen dat Playa Francesca zo druk bevolkt was (er lagen wel twintig boten voor anker) en de baai ernaast, Bahia del Salado, helemaal leeg was.  We dachten dat het  te maken had met slechtere ankergrond, maar dat is iets waar wij niet veel last meer van hebben, sinds we ons monster DA BIG MODDAFAKKAAAA… (roept) kunnen uitgooien.

Morgen, zaterdag, varen we naar de zuidkant van Lanzarote.  We gaan er een paar dagen in een haven liggen (Marina Rubicon) omdat we ons dringend van water en eten moeten bevoorraden.  En er komt bezoek!  De volgende twee weken zien we een pak vrienden!

Trouwens is het nog precies 1 maand en we steken de Atlantische Oceaan over.  Op zondag 22 november wordt het startschot gegeven in Gran Canaria voor de meer dan 200 zeiljachten die deelnemen aan de ARC (Atlantic Rally for Cruisers).  3 weken zonder land, het is toch speciaal en spannend als we eraan denken.

donderdag 22 oktober 2009

22-10-2009 – Dag 90 – Bahia del Salado

IMGP2436

Vroeg opstaan, met mijn Nintendo spelen tot als papa en mama wakker zijn.  Als ze wakker zijn mag dat niet meer.  Ontbijten en studeren.  Rekenen is nog leuk, de rest niet.  Mama moet naast mij zitten of anders doe ik geen lap.

Mijn eerste rekenboek heb ik rap helemaal afgewerkt, want dan kreeg ik een zakmes.  Da’s mijn favoriet speelgoed, dat zakmes.  Samen met de kurkentrekker, de boor van papa, winch en de touwen aan boord.

Middageten doe ik heel graag.  Zeker als papa ribbetjes heeft gemaakt.  Hij heeft er een berg van klaargemaakt en ik heb er heel veel van gegeten.  Als iedereen klaar was, heb ik alle ribbetjes nog eens helemaal afgepeuzeld.  Voor mij mogen het elke dag ribbetjes zijn.  Of macaroni met kaas en hesp.

BILD0043BILD0055BILD0067

Dan zijn we allemaal met de Pino, ons bijbootje, naar het eilandje gegaan.  Er was een speeltuin helemaal voor ons.  Helemaal ronddraaien met de schommel lukt nog net niet.  Dan met een jongetje dat daar op straat liep beginnen sjotten.  Toffe gast, hij kon goed dribbelen.

IMGP2421IMGP2426

Als we terug aan onze boot waren mocht ik van papa eens met Pino, het motorbootje, varen.  Cool!  Ik heb zelfs volle bak gevaren!  Dan nog effe zwemmen met mijn broer in onze blote flikker.  Maar ik wil daar geen foto van op de blog. 

BILD0072censuur

BILD0012Mijn Australische vriend Luke is ook nog komen spelen.  Hij is heel sterk.  Later wil ik ook zoveel spieren.  Maar ik ben ook heel sterk want ik ben de enige die hem in het water heeft kunnen duwen!

Ook het avondeten was heel lekker. De slaatjes van mama zijn lekker. En papa had kippensla voor op de boterham gemaakt.  Maar daarna ik moest afwassen, en dat haat ik.  Echt vreselijk!

IMGP2437 Na het eten hebben we nog gekaart.  Black Jack.  En ik heb gewonnen!  Dan snel gaan slapen want ik moet morgen weer heel vroeg op om Nintendo te spelen…

 

Groetjes,

Flor

woensdag 21 oktober 2009

21-10-2009 – Dag 89 – Bahia del Salado (Isla Graciosa – Lanzarote)

Het klimaat op Lanzarote is bijzonder simpel: “The Islands have some 300 days of sunshine a year and an average annual temperature of 20°C, with midsummer temperatures soaring to 30°C.  There is very little rain. (…)  The eastern islands suffer from severe water shortage (they receive less rainfall than parts of the Sahara).”

Guess what:  het regent hier nu !?!  Het is vandaag !?!  Die enige dag met regen !?!  Net toen we in het bootje stapten om naar het dorpje te gaan.  Allemaal kletsnat terug in onze Nest.

Maar we vinden het niet zo erg, en Sepke, Ward en Flor zijn blij voor de eilandbewoners.  Een regendag zal hier een zegen zijn.

De school is hier op de boot dan maar wat langer open.  We zullen deze namiddag naar het eilandje gaan.  Er zal wel een regenfeest zijn of zo.

----------------------------------------------------------------------------

Een ps’je voor de botenfreaks.  Hier, naast ons in hetzelfde baaitje, ligt een machtig zeiljacht, ook nat te worden.  De Alexia, met Britse vlag.  Ze is 103 voet lang en 24 voet breed.  Ik gok op een mast hoger dan 40 meter een diepgang van meer dan vier meter…  Er zit een ouder koppel op, en ze hebben drie of vier man crew aan boord, allen in hagelwit uniform.  De klasse straalt ervan af.  De bijboot kwam uit de achterkant geschoven, en daarmee alleen al zou je een oceaan durven oversteken.  De schrik dat we geen dromen meer zouden hebben na onze wereldreis, is er wat door verminderd.  Timesharing anyone?

DSC_0855

dinsdag 20 oktober 2009

19 & 20 – 10-2009 – Dag 87 en 88 – Van Madeira naar de Canarische Eilanden

IMG_0958

Knalrood was de opkomende zon boven Isla Graciosa, een eilandje te noorden van Lanzarote, toen we voor het eerst sinds Madeira land in zicht hadden. 

Ja, ja, we zijn met ons vijfjes, helemaal alleen, in een bootje van Nieuwpoort tot aan de Canarische Eilanden gezeild.  De rode lijn op onze wereldkaart van onze afgelegde weg is al iets minder belachelijk, in vergelijking met wat ons nog te wachten staat.

We liggen in een prachtig baaitje te recupereren van de overtocht.  Net één van de kleine supermarktjes van Isla Graciosa geplunderd van twee kippen, wat vers fruit en verse groenten.  Die hadden we gemist.  Aan de staat van de winkel was op te maken dat we niet de eerste plunderaars waren. 

ASN GraciosaIMGP2395IMGP2400

Ditmaal was het een oversteek om van te genieten.  Een aangenaam tempo van niet te hoge golven, prachtig weer, overdonderende heldere sterrenhemels, perfecte wind uit goeie hoek…  We zijn hierheen gevlogen.   Het ging zelfs zo snel dat we tijdens de tweede nacht moesten afremmen om niet in het donker aan te komen in Isla Graciosa.  We hadden gemiddeld 7 knopen geklokt (waar we normaal een gemiddelde 5,8 knopen voor hadden ingeschat want ‘s nachts gaat het vaak trager).  Het feit dat we de oversteek samen met de Sunboy hebben gedaan, heeft er ook voor gezorgd dat het snel ging.  De Sunboy is een veel snellere boot (groter, meer zeil, meer een racer) dan A Small Nest, maar met wat werken lukte het ons om de Sunboy bij te houden.  Gennaker op, gennaker binnen, 1 reef in het zeil, de reef er terug uit.  Twee reven erin, weer eentje eruit, genua uitgeboomd,dan terug gewoon …  We beginnen A Small Nest goed te kennen zo.

De tijd ging ook snel voorbij.  De kinderen hebben zich gedurende die twee dagen en nachten geen seconde verveeld.  Ze hebben boeken verslonden (Geronimo Stilton, Roald Dahl, Godfried Bomans, Asterix, …) en Flor heeft ons uren geanimeerd door voor te lezen uit zijn favoriete boeken over de avonturen van Piep de Muis en Jop de Haai (bijzonder leuke boekjes van auteur Jonas Boets).  Verder werden de dagen gevuld met walvissen spotten, nintendo spelen en met elkaar praten.  De nachten (avonden) werden gevuld met het turen naar de sterrenhemel met de sterrenkaart.  Cassiopeia, Pegasus, Andromeda, De Grote en de Kleine Beer: ze hebben geen geheimen meer.

Haïke eigenlijk niet veel gehoord of gezien.  Ze had de andere wacht tijdens de nacht, en overdag ging ze volledig op in haar thriller van Stieg Larsson.  600 bladzijden op een dag uitgelezen.  Blij dat ze terug is.  

Nu lijkt het wel alsof we in Afrika liggen.  Isla Graciosa is een vulkaaneiland, heeft geen verharde wegen, er rijden maar een paar jeeps op rond, het is er woestijnachtig, en het dorpje heeft witte huisjes met blauwe en groene deuren en luikjes.  Bijzonder schilderachtig. 

IMGP2371 IMGP2383

We laten jullie.  Er zitten twee kippen in de oven, de rijst pruttelt en de currysaus moet nog gemaakt.  Eten en slapen, zonder veel heen en weer geschud, da’s al wat nodig is om vandaag weer volmaakt gelukkig te zijn.

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:29.47163
Lengtegraad:-13.70605
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/20/2009 09:13:34 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=29.47163,-13.70605&ll=29.47163,-13.70605&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:30.01862
Lengtegraad:-14.18017
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/20/2009 00:57:55 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=30.01862,-14.18017&ll=30.01862,-14.18017&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

maandag 19 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:30.43954
Lengtegraad:-14.61808
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/19/2009 19:07:27 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=30.43954,-14.61808&ll=30.43954,-14.61808&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:30.93405
Lengtegraad:-15.02814
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/19/2009 13:21:28 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=30.93405,-15.02814&ll=30.93405,-15.02814&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:31.48795
Lengtegraad:-15.58359
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/19/2009 06:57:44 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=31.48795,-15.58359&ll=31.48795,-15.58359&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:31.93114
Lengtegraad:-16.04448
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/19/2009 00:39:54 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=31.93114,-16.04448&ll=31.93114,-16.04448&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

zondag 18 oktober 2009

18-10-2009 – Dag 86 – Baia de Abra (Madeira Grande)

We hebben van ons hart een steen moeten maken.

Geen bezoek aan Madeira Grande, en dat vinden we bijzonder jammer.  We hadden zo graag het bloemeneiland bezocht, de eucalyptus geroken, gezwommen in de natuurlijke zwembaden, de madeirawijnen geproefd, de suikerfabriek bezocht, etc, etc, etc, …  Haïke heeft gelijk: “Ik had beter niet zoveel over Madeira gelezen.  Dan zou ik nu niet weten wat we gaan missen”.

Maar het weer dicteert ons gaan en staan. En dat weer zegt nu: “gaan” of je loopt het risico hier nog lang te blijven “staan”.  En dat zou kunnen betekenen dat we ons bezoek in Lanzarote zouden missen.

Deze namiddag lichten we het anker en stellen Don, de automatische piloot, in op 145 graden.  De overtocht is er een van twee dagen en twee nachten.  Gezien we hier ook al twee dagen en twee nachten voor anker liggen, zullen we wat spaarzamer moeten zijn met onze voorraad water.  We hadden er niet echt op gerekend geen haven meer aan te doen voor ons vertrek, en hebben na onze zwempartijtjes steeds een lekkere douche genomen…  En een vis vangen zal ook welkom zijn. 

Tot dinsdag of zo.

zaterdag 17 oktober 2009

17-10-2009 – Dag 85 – Baia de Abra (Madeira Grande) en Quinta do Lorde Marina

Heerlijk geslapen (ankeren met Da Big M… geeft een geweldig geruststellend gevoel). 

Heerlijk ontwaken in een prachtige baai met fenomenaal uitzicht.

Heerlijk gesnorkeld met ons vijven tussen de rotsen en de prachtig gekleurde visjes.  Het water is hier 25 graden.

Heerlijke pasta gegeten.

En het mysterie van de verdwenen gsm is opgelost!  Hij was in onze map van de ARC gesukkeld. 

Straks verhuizen we naar de jachthaven in Quinta do Lorde.  Boodschappen doen en een huurautootje regelen om morgen het eiland te verkennen. 

Maandag willen we onze oversteek naar Lanzarote doen.

vrijdag 16 oktober 2009

16-10-2009 – Dag 84 – Baia de Abra (Madeira Grande)

De oversteek van Porto Santo naar Madeira Grande is amper 30 mijl (ongeveer 60 km).  Tussen de twee eilanden wordt het wel 3000 meter diep.  Als de zee zou leeglopen zou dit hier een spectaculair berglandschap zijn.  Vandaag is het een platte zee.  Een licht briesje en zachte deining.  Dat maakt dat je veel tijd hebt om de horizon af te speuren en geweldige dingen te zien. Grote schildpadden bijvoorbeeld!  Ze hebben iets meelijwekkend asl je ze wat sukkelachtig ziet zwemmen.  Het lijkt wel of ze moeite moeten doen om hun kopje boven te houden.  En walvissen zie je hier ook!  Soms hoor je eerst een pshhhttt, en soms zie je de pshhhtt eerst.  Daaronder zit dan een walvis.

Het schijnt hier ook een gebied te zijn waar de militairen komen oefenen met duikboten.  Nog geen gezien.  Ook nog geen gehoord.  Wellicht geen pshhhttt, maar eerder een “piejuw, … piejuw, … piejuw, …”.  Of zo klinkt het misschien alleen in de films of binnen in de duikboot.

Het blijft toch vreemd dat we mensen de ruimte in schieten terwijl we amper weten wat er op grote diepte onder de zeespiegel leeft.  Expedities naar de zeebodem gebeuren zelden, er bestaat geen ISS op 5000 meter diepte,...  Wellicht is daar ook heel wat meer te zien en te ontdekken dan in de ruimte…

Wij moeten het weer in de gaten beginnen houden omdat we na Madeira weer een wat langere tocht van 2 dagen en 2 nachten voor de boeg hebben naar Lanzarote.  Er komt ook bezoek, en het zou lullig zijn als wij vast zouden zitten in Madeira omwille van het slechte weer, terwijl ons bezoek in Lanzarote staat te schimmelen.  En laat er zich net nu een storm ontwikkelen ten westen van de Britse eilanden waar de uitloper wat ambetant zou kunnen worden.  Wat zeker vervelend zal zijn, is de deining die die storm zal veroorzaken en onze richting zou uitkomen.  We zullen wel zien, en even afwachten hoe het allemaal evolueert.

Verder is er nog het mysterie van de gsm.  Die is verdwenen, IN de boot!  Wellicht ergens tussen gesukkeld, of verkeerd gelegd.  En het stomme is het toestel uit stond, dus bellen en luisteren waar hij ligt is geen optie.  Diefstal is ook geen optie omdat er niets anders verdwenen is en er altijd iemand op de boot was.  Buiten de boot nemen we de gsm ook nooit mee, dus daar kunnen we die ook niet verloren zijn.  En als we nog steeds kunnen vertrouwen op onze ondervragingstechnieken en folterpraktijken, hebben de kinderen er ook niets mee te maken.  Maar goed, hij duikt wel weer op.  We hebben gelukkig een tweede simkaartje en reserve-gsm.

Weerwolven.  Daar moet ook nog iets over gezegd worden.  Dat is hier het favoriete spel geworden van onze kinderen (en onszelf eigenlijk ook).  We zijn het in Nazaré met de Australiërs beginnen spelen, en gisterenavond zijn we met een bont gezelschap naar het strand getrokken om er te gaan weerwolven.  Belgische, Deense, Australische en Britse kinderen én volwassenen die allemaal in een grote kring zitten en hun ogen sluiten als Haïke zegt: “And the night falls and everybody goes asleep... And then the werewolves come awake and kill someone…”  Ambiance!

We liggen nu voor anker in Baía de Abra, een afgezonderde en rustige ankerplaats onder de hoge kliffen, waar je maar 1 verlaten gebouw kan zien staan.  Tijd om te gaan snorkelen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:32.74509
Lengtegraad:-16.69514
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/16/2009 19:12:33 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=32.74509,-16.69514&ll=32.74509,-16.69514&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

15-10-2009 – Dag 83 – Porto Santo

Zonder ons logo op de havenmuur kunnen we hier niet vertrekken. Terwijl de kinderen les kregen, heb ik braafjes in het klasje zitten knutselen.  Een mal met ons logo uitgesneden om er met een spuitbus over te spuiten…  Vier uur zijn we ermee bezig geweest.  Mmmmmmman, zijn wij blij dat het erop staat!

PICT0948 PICT1043

Kan iedereen die hier passeert even de moeite doen om ernaar te gaan kijken?  Dat deden wij ook en vonden bijvoorbeeld onze Belgische voorgangers van de Mercator (waren hier in 2002) en de Bauvier (waren hier in 2006).  Thomas, Els en Luna moeten misschien eens overwegen om opnieuw te vertrekken en een nieuw coucheke te komen zetten.  Bart, Dorothy en de kinderen van de Bauvier hadden in juli 2009 terug moeten zijn in België, maar ze kunnen nog niet stoppen.  Zij zitten nu in Lankawi (Maleisië).

IMGP2209IMGP2236 

Verder was het nog wat klussen, zwemmen en ons klaarmaken om morgen te vertrekken.  Kort dagtochtje naar Madeira, waar we eerst voor anker willen gaan.

donderdag 15 oktober 2009

12 tot 14-10-2009 – Dag 80 tot 82 – Porto Santo

IMGP2331

Nu lijkt het vreemd genoeg alsof onze wereldreis nu pas écht begonnen is.  Europa ligt ver achter ons, we zijn ter hoogte van Afrika.

Engeland, Spanje en Portugal waren mooi, speciaal en een onvergetelijke belevenis, maar dit is het echte zeilersleven.  De zeilers die we voordien tegen kwamen gingen alle richtingen uit.  Nu we in Porto Santo (Madeira) zijn, ontmoeten we enkel nog zeilers die van plan zijn de Atlantische Oceaan over te steken.  Dat maakt dat je heel makkelijk met elkaar begint te praten.  Allemaal lotgenoten.

Gisterenavond met Al van de Sunboy op het terras van het havenkantoortje, waar je kan internetten, blijven plakken.  Je kan een boek vullen met het gefilosofeer, het gezever en de levensanalyses die werden gemaakt.  Niet dat het een bestseller zou worden, want het is me nog altijd een raadsel hoe het kwam dat het karton van vijf liter rode wijn plots leeg was.  Met de slappe lach om half vier naar huis…  En zoiets wordt alleen  maar hardnekkiger als je je dochter in haar pyjama, met gefronste wenkbrauwen, ziet kijken naar het duo volwassenen die elkaar gierend aan het helpen waren om niet van de steiger te sukkelen.

Het valt op dat de boot “thuis” is geworden.  Je merkt het in de kleine dingen.  Ward zei bijvoorbeeld dat het water in de douches van de haven kouder was dan thuis, waarmee hij de boot bedoelde…    

Een andere reden waarom het nog zaliger is geworden, is de temperatuur van het zeewater.  Die is hier 25 graden.  Langs de Engelse kust was er van zwemmen geen sprake, langs de Spaanse en Portugese kust was het ijsberen omdat het water er vaak minder dan 20 graden was.  Hier zwemmen en snorkelen we dat het een lieve lust is.  Non stop.

Verder houden we onszelf bezig op elkaars boot met het opknappen van allerhande klussen.  We hebben een nieuw voorzeil gezet op de Sunboy, en onze ankerketting om de tien meter gemarkeerd.

De zeiljachten die hier gestopt zijn op hun omzwerving, schilderen naar goeie gewoonte hun logo op de muur.  Je kan er uren naar kijken en staan zoeken of je er mensen van kent.  Het logo van Thomas Siffer die hier in 2002 is gepasseerd, staat er nog vaagjes op.  Morgen komt onze signatuur op de muur.

De kinderen willen hier niet weg.  Sepke en Alaina hebben er een nieuw Deens vriendinnetje bij, Maya.  Nu zijn ze een onafscheidelijk internationaal trio.  K3 is er niks tegen.  Samen naar het strand, hand in hand, samen zwemmen, hand in hand, samen gaan douchen, hand in hand, samen op wandel, hand in hand…

IMGP2264

IMGP2290

Vandaag hebben we in de jachthaven het initiatief genomen om een groep geïnteresseerden op te trommelen om een bus tour te doen rond het eiland.  Met 30 zeilers op een bus zonder dak.  Bijzonder leuke namiddag geweest. 

IMGP2304

We zijn ook in de haven gaan liggen.  Het bleek dat je 27 euro moest betalen om buiten de haven te ankeren.  Een ligplaats in de haven is goedkoper.  Niemand begrijpt er hier iets van. ‘t Zal een smerig truukje zijn van de haven, denken we.  Maar veel kan je er niet aan doen.

 IMGP2333

Al wijst heel precies naar Sunboy en A Small Nest, die broederlijk naast elkaar in de haven van Porto Santo liggen.

zondag 11 oktober 2009

8 tot 11/10/2009 – Dag 76 tot 79 – oversteek naar Arquipelago da Madeira

IMG_0973

Plots terug land zien na vier dagen en drie nachten, het is voor iedereen iets anders.  Ward en Sepke staken hun hoofdjes boven uit de kajuit en riepen “Hoera, fantastisch!  Land in zicht!”, Haïke lag gewoon te slapen, en Flor zei: “Is het dat maar?  Zo’n klein hoopje?”.  Ik was opgelucht, blij, fier, … goh, van alles.  Wat me het meest bijgebleven is van deze tocht is dat ik een machtige, fantastische en stoere schat van een madam heb, die dat allemaal aandurft.  Zo vind je er geen twee.

De oversteek naar dat klein hoopje was een serieuze bergetappe.  Toen we de golf van Biskaje overstaken, waren we gewaarschuwd: een van de moeilijkste oversteken die er zijn.  Bij het oversteken van Biskaje vonden we het de hele tijd best meevallen.  Er stond toen niet veel wind.  In alle boeken over de oversteek naar Madeira staat er: prachtige oversteek, heel makkelijk, “a walk in the park”, …  Ja, die boeken mogen voor ons part allemaal de brandstapel op.  Uitgeput zijn we ervan. Enkel de vierde dag was het genietbaar.  We hebben ook (maar) welgeteld 5 beesten gezien.  Een kleine familie dolfijnen met een baby’tje bij ons vertrek, en een reuzenschildpad bij onze aankomst.  Daartussen was er niks, tenzij wind, reuzengolven en tanden bijten.

Drie dagen en drie nachten 5 Beaufort, met pieken van 6, dat was wennen.  De golven waren erg hoog (omdat de windrichting de vorige dagen tegen de stroming in gezeten had) en dat maakte het een bijzonder heftige tocht.  Eten maken was bijvoorbeeld een zware onderneming en degene die het ondernam had geen honger meer.  Eerder het omgekeerde van honger.  Het was bij ons vertrek ook een week geleden dat we lang gevaren hadden en iedereen moest zijn zeebenen terugvinden.  Haïke en ik wisselden elkaar af om de drie uur, de klok rond.  In het begin kan je ‘s nachts niet slapen als je wacht over is en in je bed mag kruipen, en op het einde geraak je niet meer wakker als je na drie uur slapen de wacht moet overnemen…

Toch ook een een serieuze les geleerd tijdens de tocht: nooit stoefen op een blog over je boot en dat er niks stuk van gaat, en dat alles vlotjes verloopt.  De straf die daarop staat is:

  • Tijdens de eerste nacht het groene navigatielichtje vooraan op de boeg vervangen.  Dit bij 6 beaufort en golven die zo hoog zijn, dat je gewichtsloos wordt en je je aan het dek moet vastklampen, als de boot van een golf naar beneden dendert.  Met een schroevendraaiertje het kapje losmaken, het lampje vervangen, niks laten vallen en terug dichtmaken.  Ah ja, bovendien in de pikkendonker terwijl de zee over het dek slaat.
  • De ultrafijne draadjes van de AIS-ontvanger (een navigatie-apparaat) opnieuw bevestigen. Die draadjes zijn natuurlijk maar net lang genoeg en het is al zo’n prutswerk dat je niet gedaan krijgt in een stabiele ruimte, dus nu in condities die vergelijkbaar zijn met een dure kermisattractie.
  • De startknop van de motor deblokkeren op een moment dat je dringend de motor nodig hebt.
  • Nog meer sloten van kastjes vervangen die het niet meer houden van het geschud.
  • De genaker terug naar beneden krijgen nadat die zichzelf in een knoop gelegd heeft omdat je te koppig bent te geloven dat 17 knopen het maximum is om dat ding in de lucht te houden. De genaker had zich ook nog eens rond de genua gewikkeld, als extra straf.
  • De genaker en zijn kous helemaal ontwarren gedurende een hele namiddag, binnen in de boot, terwijl die golven met de boot aan het spelen waren als was het een kat met een pingpongballetje.

Maar heel blij dat “DA BIG MODDAFAKKKAAAAA!” hier de grond heeft doen daveren in Porto Santo (eiland van de Madeira Archipel)…

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:33.05996
Lengtegraad:-16.32023
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/11/2009 17:13:03 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=33.05996,-16.32023&ll=33.05996,-16.32023&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:33.58296
Lengtegraad:-15.45463
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/11/2009 06:59:26 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=33.58296,-15.45463&ll=33.58296,-15.45463&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:33.91697
Lengtegraad:-14.79228
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/11/2009 00:49:26 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=33.91697,-14.79228&ll=33.91697,-14.79228&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

zaterdag 10 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:34.26785
Lengtegraad:-14.28004
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/10/2009 19:17:33 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=34.26785,-14.28004&ll=34.26785,-14.28004&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:34.5739
Lengtegraad:-13.72473
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/10/2009 14:03:14 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=34.5739,-13.72473&ll=34.5739,-13.72473&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:34.97345
Lengtegraad:-13.01067
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/10/2009 07:04:13 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=34.97345,-13.01067&ll=34.97345,-13.01067&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:35.23403
Lengtegraad:-12.36726
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/10/2009 00:49:03 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=35.23403,-12.36726&ll=35.23403,-12.36726&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

vrijdag 9 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:35.55067
Lengtegraad:-11.75333
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/09/2009 19:33:13 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=35.55067,-11.75333&ll=35.55067,-11.75333&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:35.57577
Lengtegraad:-11.70123
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/09/2009 18:52:33 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=35.57577,-11.70123&ll=35.57577,-11.70123&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:36.15268
Lengtegraad:-10.53589
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/09/2009 06:48:27 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=36.15268,-10.53589&ll=36.15268,-10.53589&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:36.39563
Lengtegraad:-10.02792
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/09/2009 01:14:12 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=36.39563,-10.02792&ll=36.39563,-10.02792&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

donderdag 8 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:36.64903
Lengtegraad:-9.45369
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/08/2009 19:05:10 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=36.64903,-9.45369&ll=36.64903,-9.45369&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

Tijdens de erhoging van de veiligheid factor voor miljoenen mensen die iedere jaar in de buitenlucht uitstappen, meldt SPOT aan vrienden en familie of een internationale noodhulp coördinatie centrum met statusberichten gebaseerd op situatie en behoefte. Vraag om hulp (of SPOT Assist), Alert S.O.S., Check-In/OK en Volg Vooruitgang allemaal met een eenvoudige druk op een knop.
http://www.findmespot.com

Op zoek naar een geweldige manier om SPOT tracks en waypoints, verhalen en fotos te delen? Ga naar http://www.spotadventures.com en kijk hoe gebruikers hun avonturen creeren en delen!

woensdag 7 oktober 2009

7-10-2009 – Dag 75 – Lagos

IMGP2017

Zo, we zijn er klaar voor.  Morgen vertrekken we voor een lange oversteek van vier dagen en vier nachten naar de Madeira archipel.  De weersverwachting is perfect.

De boot kreeg vandaag in de gietende regen nog een volledige poetsbeurt door Sepke, Ward en Flor in hun zwempak.  Ondertussen gingen Haike en ik met de plooifietsjes boodschappen doen.  Bij het terugkeren in de gietende regen waren ze geladen als muilezeltjes en was het een wonder dat ze niet langs alle kanten plooiden.  Eten en drinken mee voor vijf personen voor vijf dagen (1 reservedag). Verder werd alles vastgemaakt of weggestopt en klaargemaakt voor een wiebelend bestaan.

DSC_0692

Morgen varen we met “DA BIG MODDAFAKKKAAAAAAA !!!” op kop de haven van Lagos uit.  Next stop: Porto Santo. ETA: maandagmorgen. 

Tot dan en prettig weekend!

6-10-2009 – Dag 74 – terug naar Lagos

We hebben vast gezeten bij het buitenvaren van Alvor.

Het beste moment om Alvor te verlaten was kort na de middag. Half tij, opkomend water, de zandbanken nog net te zien, Haïke op de boeg, speurend naar de donkere vlekken waar het water het diepst is.  Er stond wel een stevige aanlandige zuidwester, maar hey, het binnenvaren was goed verlopen, dat zou wel lukken…

Alleen zorgde die stevige zuidwestenwind voor nogal wat zeegang buiten de lagune.  De grote golven buiten, zorgen ervoor dat het water dat de baai van Alvor binnenstroomt, troebel is.  Haïke kon de donkere vlekken niet zien, en ook de lichte niet, om de diepste weg naar buiten te vinden.

Wij kropen vooruit met een slakkengangetje van 1 knoop (1,8 km/u).  En plots remde de boot af en stonden we stil.  Met de kiel op het zand. Gelukkig een zachte landing.  Volgens onze kaart waren we in het midden van de vaargeul.

Twee maand geleden zou zo’n situatie mijn stoppen doen doorslaan en zou ik die woede gekanaliseerd hebben door Haïke eens goed af te blaffen en haar alle schuld te geven.  “Hoe? Niet gezien? Hoe is dat toch mogelijk !?!”

Nu bleven we kalm (nu ja, meer uiterlijk, want op zo’n moment giert de adrenaline toch wel door je keel en zie je doemscenario’s voor je). Anker laten vallen, wachten tot het water genoeg gestegen was om verder te kunnen gaan, een lokaal bootje oproepen die zich ook een weg naar buiten zocht.

Die zei: ‘Alles is hier veranderd.  Er is een baggerschip bezig om het kanaal helemaal te herleggen.  De kaarten kloppen niet meer, en de boeien liggen ook verkeerd.  Volg me.’  We kwamen net los, we zijn naar hem gevaren (op de kaart zat hij serieus naast de vaargeul en had hij er 1 meter diepte, in realiteit 4 meter…), en hebben hem gevolgd tot buiten de pier.

Een ervaring rijker en een goeie les geleerd: als er rond je hoofdzakelijk catamarans en aluminiumboten met ophaalbare kielen liggen, ga dan eens aan een visser of een local vragen waar de vaargeul ligt…

Eén van onze buren in de baai van Alvor was het heel leuk Brits koppel John & Eileen, beiden 70 jaar (in een catamaran).  Toffe mensen, bijzonder interessante gesprekken over hun ervaringen (bv. lang doorgeboomd over ankers want zij liggen quasi altijd voor anker en gaan nooit een haven binnen), en onze kinderen toonden ondertussen allerlei goocheltrucks aan hun kleinkinderen.  Vijftien jaar geleden hebben ze meegedaan aan de eerste ARC (Atlantic Rally for Cruisers, waar wij dit jaar ook aan deelnemen).  Ze hebben gedurende vier jaar de wereld rondgezeild, en zijn sindsdien altijd op een boot blijven wonen.  Hun kinderen en kleinkinderen komen vaak op bezoek, en zij liggen nu telkens ergens in Europa waar het mooi en warm is.  Een huis kunnen ze niet meer gewoon worden.  Jammer genoeg moet aan zo’n mooie verhalen ook een einde komen.  Na de winter varen ze terug naar Engeland om de boot te verkopen.  De leeftijd dwingt hen ertoe om een kleinere boot te kopen en naar de Britse rivieren af te zakken.  Ze gaan het missen, het mooie weer en de zee…

OK, we waren dus Alvor buiten geraakt en A Small Nest splashte door de hoge golven richting Lagos.  Donderdag gaan we onze lange oversteek naar Madeira (500 mijl, +/- 4 dagen) maken en daarvoor moeten we proviand inslaan en de boot (en onszelf) in gereedheid brengen.

Eerst even de bootwerf van Sopromar binnengevaren om gedag te zeggen aan onze Australische vrienden van de Sunboy (hun nieuwe ramen zaten er net in) en om even binnen te wippen bij Tony Soprano.  We hadden nog iets te regelen met hem.

Tijdens het gesprek met het Britse koppel John en Eileen hebben we besloten welk tweede anker we wilden.  En er lag net zo een in de winkel van Mr T.  Tony heeft 20% van de prijs gedaan, zonder dat ik het vroeg.

“DA BIG MODDAFAKKKAAAAAAA !!!” (roept), is de naam van ons anker dat vanaf nu op onze boeg prijkt. Een knoert van een Delta anker en er hangt nog eens 110 meter ketting aan.  Gedaan met onrustige nachten voor anker en checken of we niet krabben.  “DA BIG MODDAFAKKKAAAAAA !!!!” (roept) gaat daarvoor zorgen.  Het zal mogen stormen, rotsbodems mogen twintig meter dieper liggen, stroming mag sneller gaan dan een galopperend paard…  Wij gaan voor anker.  De bezoekjes aan dure jachthavens zullen we vanaf nu tot een minimum beperken.  “DA BIG MODDAFAKKKAAAAAA !!!!!” (roept) zal zijn geld rap teruggewonnen hebben!   De ankergrond rond Madeira zal daveren!

maandag 5 oktober 2009

5-10-2009 – Dag 73 - Alvor

We krijgen nogal wat berichten van mensen die onze blog niet meer willen lezen omdat ze te jaloers zijn.  Wel, het gaat niet altijd zo goed met ons.  Verheug u een beetje:

  • Terwijl de bananencake in de oven stond was de gas plots op. Resultaat: slappe cake en een ongelukkige Sepke.
  • Onze plantjes van de hangende kruidentuin hebben meststof gekregen, maar in de verkeerde hoeveelheid.  Een volledig dopje substral per hangpotje. Rosemarijn ziet nu zwart, peterselie is tot één derde geslonken, de basilicum houdt herfst, en het vierde potje, de dille, heb ik in het water laten vallen.  Ik was ook de schuldige bij het toedienen van de meststof. Gevolg: verbod om nog dichter dan 1 meter in de buurt van de plantjes te komen.
  • Flor zijn bril is nu helemaal stuk (erfenisje van onze vertrekdag en het wild spelen met een vriendje).  Eén glas is eruit en valt niet te herstellen…
  • We hebben twee watercontainers van 20 liter gekocht, die nu lek blijken te zijn.
  • Die watercontainers had ik boven de gasbidons geplaatst.  Die zijn nu helemaal verroest.
  • Nog een lek: in ons bijbootje Pino.  Er komt water in.
  • Het was bewolkt vandaag, het heeft 10 minuten geregend en het was maar 25 graden (bij momenten).
  • Flor heeft op het knopje “Alles wissen” van zijn fototoestel geduwd.  De foto’s van onze hond, waar hij zo aan gehecht is, zijn nu verdwenen.  Het was een bijzonder groot drama.
  • Ward staat vol muggenbeten.
  • We kunnen bijna niet meer bewegen vanwege spierpijn door het “spinakkerboomzwieren”.
  • Er zijn drie of vier heremietkreeftjes (de huisdieren van de kinderen) gestorven doordat ze in de zon zijn blijven staan.

Zo.  Nog een leuke dag verder!

zaterdag 3 oktober 2009

3-10-2009 – Dag 71 - Alvor

DSC_0668

Until relatively recently Alvor was little more than a small fishing village reached via a shallow, sandy lagoon almost impassable by yachts. (Imray)

Je kan er niet binnenvaren bij laag water, bij teveel stroming, bij aanlandige wind, tijdens ebstroom of ‘s nachts.  Bon, niet veel ruimte om onnozel te doen dus.  Onze boot heeft een diepgang van 2 meter en het kanaaltje tot de lagune is 2 meter diep.  Je moet dus gebruik maken van het getij om binnen te varen.  Halftij bij vloed is het beste moment omdat je dan nog de zandbanken kan zien liggen en als je toch zou vastlopen je dan kan gebruik maken van het opkomend tij…  Wij op halftij binnen.  Heel voorzichtig, zachtjes varend, Haïke en Sepke op de punt om te kijken waar de ondieptes waren. Bij het rode driehoekje op de luchtfoto hadden we maar een paar centimeter onder de kiel, terwijl alle dieptealarmen en het geroep van Sepke en Haïke (die de grond konden zien) de rust van de meeuwen op de zandbank verstoorden.  Geen grond geraakt, maar hadden we een half uurtje vroeger binnengevaren waren we wel op die ondiepte gebotst.

Alvor

Het is inderdaad een prachtige lagune.  Het tijverschil van bijna 3 meter zorgt ervoor dat je een constant wisselend uitzicht hebt.  Het ene moment lig je op een groot meer, een paar uur later lig je op een klein watertje met rondom zandvlaktes vol vogels als in het zwin.

Eerlijkheid en de afwijking om alles af te wegen, gebieden ons ook te zeggen dat we niet de enigen zijn die hier liggen.  En dat is een eufemisme.  Je ankert hier op een zakdoek plaats en je ligt hier zo dicht bij de andere boten dat je rustig een babbeltje kunt slaan met de buren zonder te moeten roepen.  Je hangt ook fenders (stootkussens) buiten omdat de stroming en de wind de bootjes alle kanten doet uitdraaien en dat het soms spannend is om te zien of je niet tegen een van je buren gaat zitten…

De helft van de boten die hier liggen, lijken hier al weken, zo niet maanden te liggen.  Het lijkt zelfs dat ze hier nog altijd zullen liggen als we hier passeren in de terugweg.  80% van de boten zijn van Britten. Aangevuld met wat Hollanders, Skandinaven en Duitsers.  Belgen zijn we na Engeland niet meer tegengekomen.  Wat een bende landrotten, zeg.

IMGP2312

Het stadje zelf is bijzonder toeristisch.  Het ene restaurant naast het andere, de ene bar naast de andere, het ene prullenwinkeltje naast het andere…. Onze kinderen vinden dat leuk en gezellig.

Deze namiddag zijn we naar het strand gegaan (aan de andere kant van de natuurlijke dijk) om te zwemmen in het zuivere water van de Atlantic met zijn leuke golven.

We zijn bijzonder blij, op een paar mijl van het peperdure Lagos, gratis te overnachten, op een ankerplaats die niet klotst en wiebelt.

vrijdag 2 oktober 2009

GPS-lokatie

A SMALL NEST
Breedtegraad:37.13028
Lengtegraad:-8.59897
GPS-lokatie Datum/Tijd:10/02/2009 14:20:50 CEST

Klik op de link hieronder om te zien waar ik gevestigd ben.
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=nl&geocode=&q=37.13028,-8.59897&ll=37.13028,-8.59897&ie=UTF8&z=12&om=1
Bericht:Everything OK on A Small Nest! Our position is:

donderdag 1 oktober 2009

30-09-2009 – Dag 68 – Lagos

Zowat alles aan hem doet aan Tony Soprano, de maffiabaas uit de magistrale Sopranos tv-reeks, denken.  Baas van een groot familiebedrijf (scheepswerf), goed in ‘t vlees, lekker in zijn bruin vel, nonchalante indruk maar peperduur gekleed, geen emotie op de smoel, indrukwekkend, gevaarlijk en heeft er ook geen probleem mee om er ons geweldig dik op te leggen.  Zijn naam en die van de werf helpen ook in de gelijkenis: Sopromar.  De prijs die hij noemde voor het motoronderhoud van de boot was enorm.  Ik vroeg me af of ik er geen nieuwe voor kon kopen. En toch bleef Tony (Hugo in ‘t echt) iets charmants hebben.

Lagos is voor velen de laatste halte voor ze naar Madeira en de Canarische Eilanden trekken.  En Tony weet dat.  Hij heeft ook het monopoly in handen: er is hier geen andere scheepswerf in de buurt.  Lissabon is het dichtste bij.  En dat zou twee dagen terugvaren betekenen.

Gelukkig hebben we de professionele steun van de mensen van Ship Shop in België, die ons heel gedetailleerd konden zeggen wat de prijs van elk onderdeel van zo’n motoronderhoud zou kosten.  Stoute schoenen aangetrokken en Mr Soprano even geconfronteerd met het prijsverschil in België.  ‘t Was een gokje: ofwel zou ik met een anker rond mijn nek in zee gedropt worden, ofwel iets anders.

Mr T heeft me laten leven en met een smile halveerde hij zijn prijs: “And you can stay on our pontoon for the night”.  Erg vriendelijk, want een beetje verder in de haven betaal je 50€ per nacht.

De Aussies liggen ook in de werf.  Die moeten hun ramen laten vervangen die niet waterdicht zijn.  Een serieuze golf op hun dek zou de ramen er zelfs kunnen uitslaan.  Niet echt geruststellend als je een paar oceanen plant over te steken.  De eerste poging om de ramen te vervangen, ergens in Spanje, was mislukt omdat de fabrikant (Hanse) de verkeerde ramen had opgestuurd (te klein).  Nu zijn de ramen wel van het juiste formaat, maar een ander onderdeel is dan weer verkeerd.  Een heel gedoe met Mr Soprano en Hanse.  Ik denk dat deze laatste een tegenvallertje in de cijfers kan hebben op ‘t einde van ‘t jaar. 

Het is trouwens een plezier te ondervinden hoe goed onze Beneteau Oceanis het doet (hout vasthouden).  Veel steviger dan verwacht.  Na meer dan 1200 mijl zeilen is er NIETS stuk gegaan, tenzij een paar slotjes van kasten.  Wellicht is dit zeldzaam bij nieuwe boten, die meestal met kinderziektes te kampen hebben.  En wat die slotjes betreft: 1 telefoontje naar Ship Shop en Rudy stuurt er een lading van op.  Too easy!

Toen we onze boot nog niet hadden en we zeiden dat we met een nieuwe Beneteau Oceanis de wereld gingen rondzeilen zeiden er velen: “zot, je moet dat eerst minstens een half jaar invaren en alle kinderziektes wegwerken”, “de boot gaat in flarden liggen tegen je in de Canarische Eilanden bent”, en andere onheilspellende bezweringen: allemaal zever.

Wat Lagos betreft: daar kunnen we kort over zijn.  Toeristisch oord geliefd bij Britten die zich elke avond klem zuipen in de bars rond de jachthaven.  We hebben het aan de dolfijnen gemerkt toen we in de buurt kwamen.  Die waren vreemd genoeg niet zo nieuwsgierig als de andere die we eerder ontmoet hebben.  Geen wonder.  Elk uur vertrekt hier vanuit Lagos een dikke Zodiak van 250 pk met 20 toeristen om dolfijnen te gaan spotten.  Wij zijn ze ook al beu na één dag in de haven.

Voor de rest is het nu wachten op het juiste weer om de oversteek van 500 mijl te maken naar Madeira.  Op dit moment zit de wind verkeerd, dus is het : “Lagos, wachten”.  Morgen verlaten we de dure haven en gaan we voor anker wat verder.