zaterdag 1 oktober 2011

Van Rodrigues naar Mauritius: 29, 30 september en 1 oktober 2011

De oversteek van Rodrigues naar Mauritius is 350 mijl. Als we donderdag vroeg in de ochtend kunnen vertrekken, dan zouden we Port Louis kunnen binnenlopen op zaterdag voor zonsondergang. Maar dan moeten we wel echt vroeg kunnen vertrekken. De immigratiedienst van Rodrigues probeert al stokken in de wielen van dat plan te steken en wilt ons niet op woensdagavond uitklaren zodat we de hele papierwinkel pas donderdagmorgen vanaf de openingsuren kunnen beginnen afwerken (immigratie, douane en coast guard). Om half negen komen we te weten dat de immigratie iedereen in persoon wil zien bij het uitchecken (dus moesten Haike en de kinderen gehaald worden) en verliezen we nog eens een half uur. Bij de douane was er wat verwarring om mijn speargun (het is verboden om hiermee te vissen in Rodrigues en het wordt daarom in beslag genomen tijdens je verblijf) terug te krijgen want daarvoor moest een speciale escorte geregeld worden. Uiteindelijk loop ik aan de zijde van een frisse vrouwelijke douanebeamte met mijn speargun op haar schouder het douanegebouw uit, een taxi in om 1 kilometer verder aan de kade mijn speargun officieel overhandigd te krijgen. De schrik zat er blijkbaar in dat ik op het korte wandelingetje door het centrum van Port Mathurin een vis zou kunnen spiezen. Tenslotte liet de coast guard ook nog eens een half uur op zich wachten, kwam dan op zijn gemakje aan boord om heel langzaam onze clearance in te vullen. Om 10u gooien we uiteindelijk los en zoeken onze weg door de pas. Er staat veel minder wind dan voorspeld en de hoop deze oversteek op 2 ipv 3 nachten te kunnen doen, is zo vanaf de start al de kop ingedrukt.

Maar de golven zijn klein en het weer is prachtig. We lullen nog wat op de radio met Blauwe Pinquin en Shearwater die achter ons uitgevaren zijn, zetten dan een paar uur de motor op om voorbij de luwte van het eiland te geraken, vangen wat wind en zeilen dan recht naar Mauritius. Haike heeft wat last van zeeziekte en de kinderen zijn zo druk bezig in hun spel dat ze vergeten zijn dat ze weer op zee zitten.

De eerste 24u verlopen goed. We leggen 145 mijl af en misschien zit het er zo toch nog in om zaterdag net voor zonsondergang aan te komen (je mag de haven van Port Louis niet in of uit tussen zonsondergang en zonsopgang). Tegen de avond pikt de wind op en tijdens de tweede 24u schieten we onder vol tuig en gevlinderde zeilen vooruit en leggen vlotjes 180 mijl af. We passeren door de shipping route tussen Zuid Afrika en Azië en dus zien we tijdens onze wachten veel cargoschepen passeren. Gelukkig zijn ze telkens goed zichtbaar op de radar, en wij blijkbaar ook.

Verder niets opmerkelijks te melden. We varen nu langs de kust van Mauritius, ter hoogte van het toeristische Grande Baye en we kunnen zelfs een streepje internet oppikken om dit te posten. We verwachten om 15u lokale tijd in de haven van Port Louis binnen te lopen.  Supertijd neergezet. Dat gaan we vieren. Tijd voor een stevige pint, nu.

14 opmerkingen:

  1. aangekomen? In een hangmat aan het liggen onder een kokosboom? Al goed uitgerust?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. als het zo razendsnel verder vooruit gaat, al een idee wanneer je S. Afr. bereikt ? Wist je dat Réunion vroeger 'Bourbon' heette ? Hoelang blijf je dààr. Hier loopt de nazomer op zijn einde. We kijken al uit naar de zomer in Zuid Afrika. Opa & Oma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat van die supertijd is werkelijk goed. Met een volle zeilboot 160NM varen in een etmaal is reeds super - maar met de naweeën zitten wij ...
    Geen berichtje meer sinds dat groooote vieren.
    Maar eigenlijk is dat wel te verstaan. Het is een enige gelegenheid om deze eilanden te bezoeken en dan vooral voor de kinderen die hiermee in de oudste geschiedenisboeken duiken waar andere kinderen maar van kunnen dromen.
    Eén van de bezienswaardigheden waar je zeker niet aan voorbij mag gaan zijn de Kovil Tempels.
    Die hebben mij voor 35 jaar het meest geïmponeerd. Het is een plaats om te blijven alleen al voor de natuur - maar laat je niet aansteken er zijn nog zeer veel mooie plaatsen onderweg die zeker zo mooi zijn.
    Goede vaart naar Réunion en Zuid Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. barbara en bernard11 oktober 2011 om 20:32

    en wij hier in het druilerige belgie maar wachten op een nieuw berichtje van jullie... Maak dat maar goed met wat extra foto's !

    Net als oma en opa zijn wij ook benieuwd hoe jullie verdere planning is. Wanneer plannen jullie naar ZA te gaan?

    grtjs uit herfstig brugge

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Allee ik ga jullie nu wel een beetje missen hoor.. Alles oke? Of misschien nog steeds pc problemen.. hoop dat alles goed is! Groeten uit Nederland!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij bedienen u terwijl u wacht... en wacht.... en wacht............. en.... wacht...
    Joehoe!!!! Anybody home ? Hello...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi there! Just wanted to say it was very nice to meet you in Mauritius! Too short, of course - hopefully we will meet again sometime in the future. Big hug from Enja to Sepke - her drawing is now hanging on the wall in Enjas room. Be safe! Best regards, Niklas, Enja & Caroline.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Awel Nestjes waar zitten jullie ? Waarschijnlijk is het daar wel supertof maar wij zijn ondertussen zo verwend met jullie verhalen dat het wachten op nieuws heeeeel lang duurt.
    Laat nog eens horen van jullie !
    Groetjes,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hi! Just wanted to say it was very nice to meet you in Mauritius! Too short, of course, but hopefully we will meet again sometime in the future. Big hug from Enja to Sepke - her drawing is now hanging on the wall in Enjas room:-) Have a nice trip to South Africa - be safe! All the best from Niklas, Caroline & Enja.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo... Er is toch niets gebeurd ? Zo lang heeft het nog nooit geduurd... Ik maak me eerlijk gezegd wat zorgen. Hopelijk voor niets...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. barbara en bernard uit brugge14 oktober 2011 om 16:33

    nu laten jullie ons wel erg lang op onze honger zitten. kan je dat goedmaken met wat extra foto's? alfonso maakt ons benieuwd naar de kovil tempels!

    wanneer plannen jullie in ZA te zijn?

    grtjs

    BeantwoordenVerwijderen