dinsdag 9 februari 2010

Curaçao – 5 tot 8 februari 2010

We liggen op het Spaanse Water in Curaçao, het Veerse Meer van de Antillen.  Rond ons liggen Nederlandse jachten waarvan de meeste ankers hier al jaren diep in de modder begraven liggen. 

Het is begrijpelijk dat hier zoveel Nederlandse zeilers blijven hangen zijn.  Uiteraard omdat Curaçao één van de Nederlandse Antillen is.  Maar ook omdat ze hier een Albert Heyn hebben, je er pindakaas en vla kan kopen, er Nederlands gesproken wordt en omdat het volgende stuk van de Caraïbische zee dus een klotestuk is. 

Onze eerste dagen zijn hier bijzonder goed gevuld.  Een uur na we het anker droppen stappen we al in de huurauto’s van de Elena en hun bezoekers (Leonies broer Harm en Floor, zijn aanstaande), rijden we een half uurtje richting Willemstad en schuiven we onze voeten onder tafel van een hip visrestaurant op het strand.  Een grote schotel met tonijn, dorade, scampi’s, zalm en regenboogvis met lookpatatjes en koolsla wordt verslonden.  De mannen nemen de kinderen naar de boten, terwijl de dames nog een stapje zetten. 

Zaterdagochtend ontmoeten we Roel en Petra, twee geweldig fijne Belgen die hier nu zes jaar wonen met hun twee kindjes en we worden ontzettend gastvrij ontvangen.  Petra is hier psychiater en Roel geeft les en combineert dat met honderden andere initiatieven want hij is ook een creatieve duizendpoot.  We hebben ze nog nooit eerder gezien, maar het klikt meteen.  Ze geven ons een auto in bruikleen, nodigen ons uit om te komen BBQ 'en, worden Duvel getrakteerd, de kinderen mogen er naar hartenlust zwemmen en trampolinespringen, ze rijden met ons naar de zeilmaker, leggen ons het eiland uit, laten ons gebruik maken van hun havenfaciliteiten, komen op de Nest op bezoek met hun charmant vissersbootje, enz…  De warmste ontvangst sinds we vertrokken zijn. 

IMGP4366 

Via de Elena ontmoeten we ook Roos en Arie, Nederlanders die hier ook al een tijd wonen.  Eerst wordt er gesurft met de hele Nederlandse familie van de Elena.  ‘s Avonds worden we ook uitgenodigd door Roos en Arie om er te komen eten, we mochten er de was komen doen en douchen en we zijn samen een namiddag gaan duiken.  Mooie duik, door een staketsel, langs een rif en eindigend bij een scheepswrak.

Curacao III 009Curacao III 015

Maandag rijden we rond met “onze” auto en houden we ons bezig met bootdingen.  We kopen een grotere gastank, gaan naar een soort Makro, klaren ons in bij de douane, enz…  De gewone saaiere dingen die moeten gebeuren en waar je snel een hele dag mee kwijt bent.  Maar ondertussen hebben we wel het mooie oude gedeelte van Willemstad gezien en gemerkt dat sommige locals er van houden om in het Papiaments te spreken (want ze denken hier dat we Nederlanders zijn).  Bijvoorbeeld: ik sta met mijn nieuwe gasfles aan het vulstation (een tankstation dat 20 km van de haven verwijderd ligt).  Ik vraag die man vriendelijk: “Wanneer denkt u dat mijn gasfles kan gevuld worden?”.  En hij kijkt me een beetje dom aan en zwijgt.  Ik zeg: “Spreekt u Nederlands?”.  Hij komt zo grensoverschrijdend dicht bij mij staan dat ik hem goed kan ruiken en zegt: “Ja, ik spreek Nederlands, jouw fles kan donderdag gevuld zijn, ma late wij maar es Papiaments prate.”.   Als ik hem in het Nederlands zeg dat ik dat graag zou doen, maar dat ik een Belg op doorreis ben en niet verder kom dan “Drumi dushi” (droom zoet), ontdooit hij een beetje: “Bon, ik dacht dat je een Nederlander was.  Je fles is morgen klaar.”  “Ayo!”, “Ayo!”.

__________________________________________________

Quiz-vraagje: Hij is de manager van de bekende Vlaamse zanger die plots zijn haar is verloren, en hij is de eigenaar van dit privé-eilandje op het Spaans Water.  Wat is de naam van de manager?  Schiftingsvraag: Met wie zou jij je tijd liefst willen doorbrengen op dat strandje?  Antwoorden zijn welkom bij de “Reacties”.

IMGP4391

15 opmerkingen:

 1. Bedankt voor al de mooie verhalen....

  De manager van Helmut lotti heet Piet Roelen.
  De huisjes op het eiland zijn door een Belgisch bedrijf uit Hoogstraten gebouwd.
  Ik zou liever naast het eiland liggen, zoals jullie maar dan met mijn eigen schip, en met mijn vriendin Lotte.

  Groetjes,

  Jacques de Faber ( kennis van Harm en Floor doe ze maar de groeten)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bovenstaande kan ik enkel onderschrijven; laat mij meteen de schiftingsvraag beantwoorden: je gelooft me nooit Willem, niemand minder dan... oei, oma komt over mijn schouder meekijken... Doe-oei...mi dushis! +Groetjes a Aad & Leonie:
  ook hun blog volgen wij en met genoegen las ik het verslag van oma!
  PS: de groeten a Aida&Angel Salsbach, destijds
  buitenburgemeester v W-stad(6 Oleanderweg).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "De groepering der Antillen in bovenwindsche en benedenwindsche eilanden dankt z'n ontstaan aan den in W.-Indië heerschenden N-O passaat, en verschilt naar de ligging vh hoofdeiland ener eilandengroep. Zoo zijn St.Eustatius, St. Martin en Saba 'bovenwindsche' eilanden tovh hoofdeiland Curaçao, omdat zij daarvan ten N-O of 'boven de wind' liggen. De vlak bij onze bovenwindsche kleine Antillen Nevis, St.Kitts, Anguilla enz(waar T.Rachel ooit missioneerde) worden echter dde Engelschen benedenwindsche eilanden genoemd, omdat zij ten W vh ben-wsche belangrijker Antigua zijn gelegen."

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat was snel, Jacques. En helemaal juist.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We herkennen dat geweldig gevoel gastvrijheid. Dat is inderdaad echt het sfeergevoel dat we over Curacao herinneren, dat zo kenmerkend is voor de Caraiben en Suriname (die officieel ook tot de CARICOM behoort),ook als is Suriname het vaste land.
  Jullie roeren veel heerlijke herinneringen bij ons los. Geniet, g-e-n-i-e-t,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met mijn vrouw, haar schoonbroer, zijn vrouw, haar petekind, mijn petekind, zijn zuster en haar oudere broer!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. met willem, fred, paul, isen, c'tje, wouter, een pokertafel, een vat bier, en een vogelpik voor c'tje met z'n paar van de 2en...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wouter van hijfte9 februari 2010 om 20:19

  met jullie natuurlijk, maar dan zonder de kids en willem...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jacques heeft de eerste vraag juist beantwoord en Wouter was de grappigste voor de schiftingsvraag. Jullie moeten maar samen afspreken wanneer jullie op dat eiland gaan zitten. Vrijdag zijn we hier weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Flor, Ward, Sepke, Haike en Willem, wat leuk om jullie te hebben ontmoet!
  Fish BBQ bij Mambo, openlucht disco Bermuda, diner met o.a. Jupiler bij Roos en Arie, enz., we hebben genoten en zijn blij dat jullie met Elena opvaren! Jammer dat we jullie niet nog even persoonlijk goed vaart konden wensen, maar nu alsnog; GOEDE VAART!
  Veel plezier en hopelijk tot op Tonga.
  Liefs, Floor en Harm (broer Leonie, SY Elena)

  PS. Sepke, de brief is op de bus hoor!
  En nog bedankt voor de broodkoekjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. nog 3 keer slapen Sepke! Ik heb 100 cadeaus gekocht maar jammergenoeg hebben jullie geen adres. 'k zal ze dus moeten aan de arme kindjes geven..,. of 't zou moeten zijn dat je een andere oplossing weet.

  Groetjes,

  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Small Nest Crew!

  Sam & Puk zijn helemaal beduust jullie niet meer te zien en te kunnen knuffelen. Ik heb ze uitgelegd dat jullie op wereldreis zijn en nou eenmaal weer het anker moeten ophalen en de tocht voortzetten. Zij hopen, net als Arie en ik, dat jullie snel nog een keer terug keren naar dit heerlijke eiland en dan maken wij een extra pan rijst voor Ward! Goede tocht en wij zullen jullie volgen via deze website.

  Ohja! Willem & Haike zijn echte duikers!

  Liefs Rosalie & Arie Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hey familie Stellamans,
  Wij zouden graag langs deze weg Sepke al een heel gelukkige verjaardag willen wensen. Het is wel een dagje te vroeg maar morgen vertrekken wij ook op vakantie (naar de ijskoude bergen van Livigno). Drie dikke kussen van de Van den Broeckjes (en vooral van Elena!!)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Aloha, living it large zie ik zo. Lang geleden en tof om te lezen dat jullie zo hartelijk worden ontvangen. De laatste maanden waren redelijk druk. Heb ontslag genomen...maar ondertussen is er resultaat geboekt. New job in Brussel bij N BBDO! Yep,ik ben een nieuw slachtoffer van jullie aanstekelijke "move" en tot nu toe enorm tevreden over de beslissing. In Snoai is alles easygoing. Eerste week van Januari met z'n tweetjes gaan skiën in Alpes d'Huez, was ook eens een nice change zonder Ralphie. Tot de volgende

  Doei van Annet - Kurt en Ralph

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hallo familie Stellemans,

  Ook ik zou vandaag Sepke graag al een gelukkige verjaardag toewensen (ik vrees dat ik het anders morgen vergeet).
  Dus Sepke: maak er een heel mooie en onvergetelijke dag van! Hopelijk schijnt het zonnetje er volop (In België is het behoorlijk fris :)).
  Happy birthday en nog heel veel plezier gewenst!

  Groetjes,
  Liesbet

  BeantwoordenVerwijderen