dinsdag 11 januari 2011

Land

Het is zover. Morgen laten we ons gezellig nest achter en ruilen we de boot voor een auto en een tent. De komende twee maanden gaan we zoveel mogelijk proberen te zien van het uitgestrekte Australische land. Het doet heel vreemd aan om de boot achter te moeten laten. Het voorbije anderhalf jaar hebben elke nacht op onze boot geslapen, uitgezonderd eens in de Galapagoseilanden, en het zal heel vreemd doen om ze aan een boei te laten hangen en achter te laten.

Nu zeker, omdat je overspoeld wordt door de apocalyptische beelden in Queensland, en je eerder op een boot zou willen blijven dan in een tentje.  Hopelijk worden de overstromingen niet veel erger meer (er is gisteren een volledig dorp weggespoeld en in Brisbane zijn er intussen meer dan 6 doden en 70 vermisten), en komt de ellende niet verder naar het zuiden. We dachten dat we sinds lang eens niet elke dag naar het weerbericht zouden moeten kijken, maar dat blijft nog wel even zo.

Morgen trekken we naar de Blue Mountains. We gaan er een paar dagen onze tent en veldbedjes uittesten. We hebben vandaag ontdekt dat we niet alles in de koffer krijgen en daarom gaan we in eerste instantie maar voor een goeie week weg om ons wat te organiseren en ‘in te kamperen’. Daarna komen we terug naar Sydney en hopen we een dakkoffer op Ebay op de kop getikt te hebben om vanaf dan een grote en langdurige tocht te maken en in het stof, op de grond, te leven in zuidelijk Australië.

Met Flor gaat alles goed. De wonde geneest goed en we houden goed in de gaten dat er geen infecties ontstaan. Zelf heeft hij er helemaal geen last meer van.

Vanaf begin maart keren we terug naar de boot en beginnen we aan onze terugreis naar België. Het staat nog open hoe. We hebben er al veel over gepraat met compagnons en over elke keuze valt bijzonder veel te zeggen. Er zijn eigenlijk drie opties.

A. We varen via Indonesië en Thailand door de Golf van Aden naar de Rode Zee. Vervolgens via het Suezkanaal naar de Middellandse zee en zo verder naar huis. Een klassieke route, ware het niet dat die nu verstoord wordt door de Somalische piraten in de Golf van Aden. Een dag of vijf vaar je door risicogebied.

B. We varen via Indonesië richting Zuid Afrika. Vervolgens ronden we de kaap en varen dan terug naar de Caraïben (het noordelijke deel nu) naar de Azoren en dan terug naar huis. De veilige route. Maar het is een ellendig lang stuk zeilen. Eigenlijk is dat bijna anderhalve keer de wereld rondvaren. Grote moeilijkheid in deze is het stuk tussen Madagascar en Zuid Afrika. Dat staat bekend als één van de zwaarste zeeën, met gigantische golven en stormen, die onvoorspelbaar zijn. Groot voordeel is dat we op bezoek kunnen bij Ilse, Haïkes zus.

C. We varen hier nog een jaar rond in Australië en omstreken, verkopen hier de boot en vliegen terug naar huis. Zekerheid en wellicht het meest verstandige, maar weinig romantiek en avontuur.

De Poll is bij deze geopend. Hiernaast in het rechter vak. We zijn benieuwd naar wat jullie ervan denken, maar we beloven voorlopig wel niet dat we gaan luisteren ;-).

18 opmerkingen:

  1. Keuze B natuurlijk...maar ik beloof niet kwaad te zijn indien het A of C wordt! Amuseer jullie in de Outback en doe maar de regenjassen en paraplu's mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nestjes.
    Als complete zeilleek laat ik de beslissing over de terugkeer graag aan jullie. Tijd brengt raad, denk ik maar, en wanneer het zover is zal niemand beter dan jullie het antwoord weten op de nu zo prangend lijkende vraag.
    In the meantime: let go, en geniet nog maar eens van het reizen over land!
    G'day, and tata, mates!
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Update on the poll: de meerderheid wil dat je nog zo lang mogelijk wegblijft!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Via de Azoren zou ik gaan.Wat maken die paar mijl nou uit, zeilen is toch het mooiste wat er is!! en de Azoren zijn ook prachtig, daar kom je misschien maar 1 keer in je leven. dat + t feit dat je dan nog een laatste keer dat echt cariben/pacific gevoel hebt! (en wat dacht je van een pitsstop op bermuda?)
    veel liefs en succes nog!
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als we 'het gevaar' of 'het risico op ellende' als parameters nemen, en ik neem aan dat de meeste mensen hier dat doen, dan lijkt mij de keuze logisch: Rode Zee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ella, janne, miek en een beetje wouter13 januari 2011 om 09:51

    hei, zeilertje van mijn voeten, doe toch niet zo moeilijk, nog nooit van een U-turn gehoord, draai uw kar en keer gewoon terug (ik zit nog niet zover in de yachtman-cursus om te beseffen dat dit misschien niet mogelijk is)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. DE KAAP RONDEN NATUURLIJK !!!
    De nestjes zullen "A SMALL NEST" aanmeren in Nieuwpoort, dan pas zal hun reis rond de wereld erop zitten.
    Ik ken ze te goed om ook maar even twijfelen over keuze A of C.
    OPTIE C : is no go voor zo'n zeilavonturiers als de nestjes. Het argument "verstandig" (omwille van relatief interessante verkoopprijs voor Beneteau in Australië of zo, weegt niet op tegen het gemis aan avontuur en romantiek
    OPTIE A : moeilijk in te schatten ivm piraten, maar de nestjes hebben al 1 keer een kanaaltje doorgevaren en zo een binnenweg genomen ipv een continentje te ronden :o)
    Dus optie B : Anderhalve keer de wereld rondzeilen, (schoon)zusje bezoeken, De KAAP ronden...kan het nog mooier zijn ?? En als er één gezin is die dit aankunnen, dan zijn het de Stellamanskes !
    Maar Willem, vergeet niet om je baard vanaf vandaag te laten staan, anders ga je over anderhalf jaar nog uit de toon vallen ... zie Benoit Poelvoorde op link http://www.youtube.com/watch?v=6-DlqsDbesE
    Good Luck
    ...en laat je bij je keuze niet beïnvloeden door een schipper aan wal :o)
    Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zal als lurkende lezer mijn anonieme stem motiveren.

    Optie C is geen optie, terugkomen doe je op eigen kiel. Afmaken waar je aan begon :)

    Optie B heeft zo zijn voordelen, maar het risico van de Kaap is niet gering. Je kunt voorbereiden en weerkaarten ophalen tot Kerst in juli valt, maar je weet nooit waar je in terecht komt.

    Optie A is eigenlijk voor de hand liggend. En piraten, dat klinkt eng en dat zijn ze ook, maar de kans dat je ermee te maken krijgt is kleiner dan dat je ergens op de rotsen vaart of thuis in België van de sokken wordt gereden. En vele malen kleiner dan dat je rond de Kaap een nachtmerrie in zeilt ...

    Keep it safe, keep it simple; optie A.

    Groet, Loeffen uit NL

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik durf nog niet stemmen. Het lijkt mij een onmogelijke keuze.
    Optie C : omdat ik denk dat de nestjes er dan hun hele leven spijt van zullen hebben om "het" niet afghemaakt te hebben.
    Over optie A en B ; ben ik nog aan het nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Barbara en Bernard, Wout en Hanne14 januari 2011 om 09:53

    En moesten jullie nu eens varen tot in Zuid-afrika en daar dan een jeep kopen en met de jeep Afrika doorkruisen en zo terugkeren? Dan zien we ook nog een giraffen en olifanten op jullie blog verschijnen....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Niets anders dan miserie (kaping/bomaanslagen/ gijzeling..) zie ik in m'n glazen bol als ik de reisroute bekijk waar Moslims terreur zaaien. Golf v Aden = helemààl géén optie! Ge kunt de boot ook verkopen in Madagascar en vandaar naar Kaapstad vliegen, of over land per campingcar, als verder 'reizen' (en niet werken) dan toch de bedoeling is. Blijf nu toch 's een jaar of twee in Australië, Willem, nu ge toch zover zijt: aan de slag in Australisch TV-land: Film maken! Tenslotte: aan wie in 's wereldsnaam zou men de raad geven om naar Belgica (Utopia schizophrenica!) terug te keren goed wetend dat de toekomst buiten 't avondland Europa ligt. P.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Da's de beste optie!! Varen tot ZA en dan overland "dwars door Afrika" terug naar België langs de westkust = supermooi!!. Paar jaar geleden ook gedaan van Brussel naar ZA in 6 maanden.

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @GuST: "Golf v Aden = helemààl géén optie!"
    Waarom niet? Hoeveel risico denk je dat een jacht daar daadwerkelijk loopt?
    Laat het paniekzaaien maar over aan de schepen die onder Amerikaanse vlag varen :)
    - Loeffen, NL

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als jullie mochten besluiten de Kaap te ronden en toch niet gerust zijn met die extreme zee daar neem dan mssn eens contact op met Jan Wouters. Hij is een heel ervaren zeiler die woont in ZA en al meerdere keren vertrokken is vanuit ZA. Hij kan jullie vast tips en tricks geven. Zie http://www.indigoyacht.com/ of google hem eens voor wat meer info.
    Groetjes,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Voorlopig hoop ik dat jullie geen last hebben van de overstromingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Optie B natuurlijk! Probeer nog zo lang mogelijk te genieten en dan kunnen jullie nog eens op bezoek komen in Curacao.
    Noortje vind dat het veel te lang geleden is. En doet de groetjes aan Sepke!
    Roeland, Petra, Noortje, Jef

    BeantwoordenVerwijderen
  17. halloooo! HALLOO! Anyone home? Zeker geen internet verbinding met al die overstromingen...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. We leven nog hoor. Alles is OK. Update volgt asap.

    BeantwoordenVerwijderen