maandag 11 juli 2011

Tussen Rote en Savu, Indonesië – 10 juli 2011

Er liggen 70 mijlen tussen het eiland Rote en Savu, dus dat is een (lange) dagtocht voor ons. We vertrekken bij het opkomen van de zon om 6u. We laveren tussen Sugar Daddy (die fantastische Gunboat 66) en Gloria of Grenada (prachtige monohull tweemaster van 70 voet) en dan door de pas langs het rif.

We weten dat Sugar Daddy vandaag dezelfde passage maakt, maar omdat die boot wellicht de snelste cruisingboot ter wereld is, liggen die nog allemaal rustig te slapen. Ze doen makkelijk alles dubbel zo snel als ons. Onze enige troost daarbij is dat die boot meer dan het dubbele kost dan de onze. Meer dan het tiendubbele wellicht… Maar ze is dan ook meer dan tien keer zo onwaarschijnlijk knap.

Het eerste stuk van de overtocht is ellendig. Teveel wind en veel te rottige golven. Hoog, kort en van alle richtingen. Aan boord is iedereen lam geslagen en ligt ergens misselijk en miserabel in een hoekje.

Vier uur later zien we Sugar Daddy aan een duizelingwekkende snelheid opdoemen aan de horizon. Volle zeilen en spinnaker. Het waait een dikke 25 knopen en met gereefd grootzeil en volle genua duwen we onze Nest tegen haar rompsnelheid. Het gaat hard. Wij aan 9 knopen en Sugar Daddy, iets meer op het gemak, aan 16 knopen… Spectaculair zicht is dat, die boot.

Ze komen een eerste keer langszij en schieten met hun katapult een paar waterballonnen naar ons (zop). Omdat we beiden overpowered zijn en zo het risico te groot is om dicht en ongecontroleerd bij elkaar te komen, halen zij eerst hun spinnaker naar beneden en reven wij onze genua. Ondertussen hebben wij onze waterballonnen ook gevuld. Wat dan volgde, was hilarisch. Bruce, Nora en Cheryl staan lekker stabiel op het voordek van Sugar Daddy, schieten met hun katapult waterballonnen naar onze boot  terwijl kapitein Morgan het beest van een catamaran bestuurt. Wij moeten ons, door die korte rotgolven, overal aan vasthouden terwijl Don –de automatische piloot- stuurt, hebben geen katapult, maar we slagen er toch in om twee keer raak te gooien. Eindstand 2-2 en pijnlijke kaken van het lachen. Leukste rotoversteek ooit.

Wat later schieten ze er vandoor en  nog wat later zien we ze terug in de ankerbaai waar ook Go Beyond geankerd ligt. We worden uitgenodigd op de borrel op Sugar Daddy en later die avond maken we een kampvuur met Go Beyond op het strand. Het was sinds Vanuatu geleden dat we de legendarische en overheerlijke broodjes van Mads en Elin op een stok boven het kampvuur hebben gebakken. De kinderen waren door het dolle heen. Machtig dagje…

4 opmerkingen:

  1. Het lijkt wel op een filmpje van Pirates of the Caraïbens!
    Ik betrap me erop dat ik hier zit te lachen! Heerlijke lectuur!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Little darling, it's been a long cold lonely winter
    Little darling, it feels like years since it's been here
    Here comes the sun, here comes the sun
    and I say it's all right

    Little darling, the smiles returning to the faces
    Little darling, it seems like years since it's been here
    Here comes the sun, here comes the sun
    and I say it's all right

    Sun, sun, sun, here it comes...
    Sun, sun, sun, here it comes...
    Sun, sun, sun, here it comes...
    Sun, sun, sun, here it comes...
    Sun, sun, sun, here it comes...

    Little darling, I feel that ice is slowly melting
    Little darling, it seems like years since it's been clear
    Here comes the sun, here comes the sun,
    and I say it's all right
    It's all right


    Hoe lang is dat nu al geleden ?!

    Gelukkige huwelijksverjaardag maatjes !

    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkige huwelijksverjaardag Haike en Willem!!

    Goede beslissing trouwens om de Golf van Aden links te laten liggen. Je mist wel Azië maar anders zou je Afrika missen en dat is ook heel mooi hoor!

    Toch overal voorzichtig blijven met die piraterijen her en der op zee. Hierna wat facts & figures uit DSonline van vandaag.

    Piraterij in de wereld neemt almaar toe en de gewapende piraten worden daarnaast steeds gewelddadiger en stoutmoediger. Dat blijkt uit een internationaal rapport dat donderdag gepubliceerd werd.
    Tijdens de eerste zes maanden van 2011 werden wereldwijd 266 aanvallen uitgevoerd. Voor dezelfde periode in 2010 bedroeg dat aantal 196, zo luidt het in het rapport van het International Maritime Bureau (IBM).

    60 procent van de aanvallen zijn toe te schrijven aan de Somalische piraten. Eind juni controleerden ze nog steeds 20 schepen en hielden ze 420 gijzelaars vast.

    Somalische piraten voerden tijdens de eerste zes maanden van 2011 163 aanvallen uit, tegenover 100 tijdens dezelfde periode vorig jaar. Wegens de verhoogde veiligheidsmaatregelen wisten ze echter maar 21 schepen over te nemen, tegenover 27 in 2010.

    Groetjes,
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen