donderdag 31 mei 2012

De laatste lange oversteek Azoren - Ierland - woensdag

Woensdag 30 mei 2012

De reparatie van het grootzeil lijkt het te houden. Nu, moeilijk is dat
niet, want kort na de middag hebben we het grootzeil gestreken ('naar
beneden gehaald' voor de landrotten - een strijkijzer hebben we al drie
jaar niet meer van dicht gezien). We hebben immers onze koers verlegd omdat
er een front achter ons aan zat te komen. Door meer naar het oosten te
sturen, hopen we er nog net aan te ontsnappen. Dat betekent wel dat we de
wind en de golven nu in onze flank krijgen. Er is veel wind en het zijn
hoge golven, dus de condities aan boord zijn alles behalve comfortabel.

De kinderen trekken zich er niet veel van aan. Die blijven lekker binnen,
lezen strips, spelen 'Houdini': elkaar vastbinden en dan zo snel
mogelijk terug proberen los te komen. Van studeren komt niet veel in huis
in dit weer.

Haike houdt er haar tempo van 1 boek per dag lustig op na.

Ondertussen hou ik me stilletjes bezig met weerberichten,
navigatieplannetjes bedenken, zeilen aanpassen en het tweede en derde
seizoen van The Wire tijdens de nacht bekijken.

woensdag 30 mei 2012

De laatste lange oversteek Azoren - Ierland - het begin

Maandag 28 mei 2012

Een hele dag zit ik met een knoop in m'n maag omdat we een paar
horrorverhalen gehoord hebben van andere zeilers op deze oversteek. Ik had
er niet naar mogen luisteren. Stom genoeg kan ik zo niet genieten van een
perfecte zeildag. Mooi zonnetje, lekker windje, de boot schoot vooruit door
het water.

Dinsdag 29 mei 2012

Vier seizoenen op een dag gehad. 's Nachts was het winters koud. Thermisch
ondergoed, sokken, laarzen, een lange broek, polar trui, met daarboven nog
eens het zeilpak waren amper warm genoeg. Dat belooft als we verder naar
het noorden varen. De hele ochtend is het een miezerig lenteweertje en af
en toe regent het door. In de namiddag hebben we een zomers zonnetje en
tegen de avond krijgen we stevige herfst winden. 't Is dan dat het gebeurt:
het grootzeil blijft even haperen bij het reven en scheurt. Een serieuze
verticale scheur van bijna een meter. Stevig gevloekt. Met nog anderhalf
uur voor zonsondergang zijn we als bezetenen tekeer gegaan. Zeil naar
beneden, half gedemonteerd zodat we op het dek konden naaien. Scheur
genaaid met de juiste steek en dan met de restjes zeiltape alles nog eens
afgeplakt. Net als de zon onder was konden we het grootzeil, dubbel gereefd
nu, opnieuw hijsen. Gelukkig want we moeten wat snelheid blijven maken om
wat slecht weer voor te kunnen zijn...

5/30/2012 9:00:46 AM 040 40.293 N 021 49.236 W 40 Deg 7 Kts

maandag 28 mei 2012

Ponta Delgada, Sao Miguel, Azoren – 15 tot 28 mei 2012

Gaan of niet gaan. Vertrekken naar Ierland of nog wachten. Vandaag zeker tien keer van gedacht veranderd. Daarnet, veel te laat, de knoop doorgehakt, dus nog een hele rits van het to do lijstje af te werken. Eentje ervan: 'de blog’!

De volgende vier dagen ziet het weer er perfect uit om te zeilen. Daarna wordt het weerbericht een stuk onbetrouwbaarder en zouden we tegenwind kunnen krijgen.  Morgenvroeg nog eens de laatste check doen alvorens te vertrekken, en dan gaan we hopelijk. Het is onze laatste lange oversteek. 10 dagen. Op dit moment moeten we zeggen dat we het niet gaan missen, die lange oversteken… We hebben een overdosis zeilen gehad sinds het vertrek uit Zuid Afrika.

Het verblijf hier in Sao Miguel was fantastisch en is voorbij gevlogen. Grotendeels door het bezoek van onze goeie vrienden Melanie en Cedric. Het heeft nog eens bevestigd wat we al een tijd dachten: hetgeen we het meest van België missen zijn de vrienden. Samen lachen, onnozel doen, herinneringen bovenhalen, nieuwe stommiteiten uithalen die over een paar jaar weer zullen bovengehaald worden, etc… Het moment waar we nog lang het meest om zullen lachen is toen Cedric tussen wal en schip sukkelde en we hem er niet uit konden helpen van het lachen…

En natuurlijk hebben we ook het hele eiland bezocht. Het binnenland van Sao Miguel is wellicht van het mooiste van de Azoren. Schitterende groene heuvels, onbeschrijflijk mooie meren in verschillende kleuren, de warmwaterbronnen, de geisers, de grillige kust, … Je zou er goesting van krijgen om erin te gaan wandelen.

Sepke beleefde opnieuw een topdag omdat we met Melanie gaan paardrijden zijn. Machtige wandeling door de wilde natuurpracht.  En dat alles werd lustig afgewisseld met gemarineerde avondjes. ‘t Was net vakantie.

Gisteren hebben we tijd genomen om afscheid te nemen van onze vrienden Mads en Elin van Go Beyond. We varen de volgende tien dagen wel nog samen naar Ierland, maar zij zullen onmiddellijk doorvaren naar Noorwegen, terwijl wij graag een stop maken om Ierland te bezoeken. Hun aankomstfeestje is al over een maand gepland, en het zijn nog heel wat mijlen tot in Oslo.

Haike heeft nog eens een legendarisch gedicht geschreven over ons wedervaren met onze eeuwige vrienden van de Go Beyond. Met de nodige vettige lach en dikke traan. De krop in de keel hebben we tot laat in de nacht met Tequila doorgespoeld. We gaan ze missen, die twee…

 

DSC05490DSC05505DSC05520DSC05570DSC05590FILE0043DSC05595DSC05464DSC05486DSC05711

dinsdag 15 mei 2012

Angra do Heroismo, Terceira… Op weg naar Sao Miguel, Azoren – 13, 14 en 15 mei 2012

Het eerste moment dat we konden, hebben we de marina van Horta verlaten. Zondagmorgen om 6u. Onze goeie vrienden Melanie en Cedric komen op bezoek in Sao Miguel en we willen natuurlijk zoals hen op maandagavond arriveren.

Zondagnacht, halverwege de tocht, doe ik bijna een hartaanval bij het (eerder toevallig, uit verveling) checken van het laatste weerbericht. Een zware onweersstorm heeft zijn route verlegd en is plots onderweg om ons te komen pakken. Met de voorvallen bij die andere boten de voorbije dagen zijn we er helemaal niet gerust in.

We zijn net op tijd kunnen uitwijken, sturen 20 mijl recht naar het noorden en we zijn het haventje van Angra do Heroismo op het eiland Terceira ‘s nachts kunnen binnenduiken.  Twee uur later barstte de storm in alle hevigheid boven ons los. 

Als ik ‘s anderendaags ‘s morgens ga inklaren bij de havenkapitein hangt er een stormwaarschuwing uit voor de hele dag. Mensen worden ook aangeraden om ramen en deuren te sluiten en om niet met de wagen in het binnenland te rijden omwille van de kans op modderstromen… De jachthaven is niet bereikbaar per auto omdat er een groot gat in de weg is ontstaan en de kade van de jachthaven ligt bezaaid met dikke stenen en modder. Van de vorige stortregens, een paar dagen geleden…  En nog een andere ontdekking. In het jachthaventje ligt het beroemde bootje waarmee het maandblad Zeilen ooit mee naar de Azoren voer.

14052012IMGP9599angra de heroismo

In de regen gaan we dan maar het stadje verkennen. En wat een verrassing is Angra do Heroismo. Het is werelderfgoed ontdekken we, en dat is eraan te zien.  Uniek.

IMGP9601IMGP9600IMGP9607

  IMGP9602IMGP9603IMGP9605

‘s Avonds, net na het ergste van de storm, gooien we nog net voor het donker de trossen los en varen we richting Sao Miguel. We kunnen niet meer wachten om onze vrienden te zien.

Horta, Faial, Azoren – 1 tot 12 mei 2012

DSC0239607052012

Het is leuk om na 27 dagen op zee, opnieuw van de gemakken van het land te kunnen genieten. Een pint gaan pakken in de beroemde zeilerskroeg Peter’s Bar of Café Sport. Een babbeltje slaan met andere zeilers. Naar de winkel wandelen en weten dat je als je iets vergeet morgen gewoon terug kan komen. Eens op restaurant gaan en de traditionele keuken ontdekken, enz…

IMGP9504IMGP9511IMGP9514IMGP9518IMGP9530IMGP9543

In Horta krijgen we bezoek van onze goeie vrienden Koen en Annie (nu zonder Flash V die nog in Nieuw Zeeland ligt). Het is een bijzonder hartelijk weerzien en we trekken er verschillende dagen met huurautootjes op uit. We hebben zo min of meer de rally van Faial gereden over onverharde wegen op zoek naar een glimp van de vulkaankrater in de dichte wolken en we maakten een prachtige rit rond het hele eiland. We zijn ook met de ferry naar het nabijgelegen Pico afgezakt en de voormiddag in mooi weer en de namiddag in de gietende regen rondgereden.

potvis werd erop getrokkenIMG_0145IMG_0147IMG_0156IMG_0162IMG_0176IMGP9361IMGP9363IMGP9366IMGP9368IMGP9407IMGP9433IMGP9440IMGP9443IMGP9447

En dat is meteen de keerzijde van de bloedmooie Azoren. Het weer. Mei is nog vroeg in het seizoen, het is koud, de regen valt met bakken uit de lucht en het stormt.  Na het vertrek van Koen en Annie werd het weer zo slecht dat we een elektrisch kacheltje gekocht hebben en drie dagen in onze boot hebben moeten schuilen tot een hevige storm gepasseerd was.  We waren bijzonder blij veilig in de jachthaven van Horta te liggen. Ondertussen kwamen de noodberichten van verschillende boten, buiten op zee, binnen. Eentje werd getroffen door een blikseminslag, vatte vuur en de drie bemanningsleden konden gered worden door een helikopter. Een andere zonk en van de schipper is voorlopig geen spoor…

Ondertussen maken wij ons klaar om Horta, na bijna twee weken, te verlaten. Het ergste stormweer zou voorbij moeten zijn en er komen vrienden op bezoek in Sao Miguel, een ander eiland in de Azoren.

vrijdag 11 mei 2012