zaterdag 18 juli 2009

Nog 7 dagen...

... en we vertrekken. Stress genoeg om de slaap niet te kunnen vatten en het gevoel voor humor te verliezen. Vandaar, even een stukske (saai) botenstuff.


Gisteren ging de boot weer in het water. Ship Shop is volop bezig met de laatste zaken op de boot in orde te brengen. Het onderschip kreeg een donkergrijze antifouling verflaag (tegen aangroei van wieren en zeepokken) en er wordt een lijst afgewerkt met verdere aanpassingen en verbeteringen. Vandaag worden de zonnepanelen op de Nest gemonteerd. Een stevige constructie, vergelijkbaar met een grote spoiler achteraan op de boot, met daarop 6 zonnepanelen. We hopen dat we onze energie bijna volledig uit de panelen zullen kunnen halen. Wellicht halen onze zonnepanelen op een mooie dag gemiddeld 30 ampere. Dat zou in principe ons stroomverbruik (als we zuinig zijn) moeten kunnen coveren. Onze grootste stroomverbruikers zijn de koelkast, de navigatieapparatuur, de verlichting 's nachts en de laptop. Indien we meer verbruiken dan opgebracht wordt door onze panelen, zullen we energie "bijtanken" via de motor. Daarvoor werd een alfa-regulator gemonteerd die de energie die door de motor via de dynamo produceert een boost geeft. De hele rimram kunnen we heel precies monitoren via, het digitaal meetpaneel voor het stroomverbruik dat deze week werd geplaatst. Alles geplaatst door een specialist die speciaal uit Frankrijk afgekomen is: Olivier De Blay. Fijne vent, echte vakman.


Gisteren kwam ook Tom Robeyn van Offshore Navigation langs. Hij heeft voor onze satelliettelefoon en bijhorende dockinstation gezorgd. Met dat systeem zullen we waar ook ter wereld kunnen bellen en gebeld worden. Bovendien kunnen we er via een (erg trage) internetverbinding ook mails en weerberichten (gribfiles*) mee ophalen, en als het echt moet kunnen we ermee op internet. Maar da's een bijzonder duur speelgoedje in gebruik, dus we zullen erg spaarzaam zijn met onze satelliettelefoon. En Tom ziet zijn peren met ons satelliettelefoonsysteem. Het dockingstation lijkt wel behekst en bezorgt Tom de ene kopzorg na de andere. Ik vertrouw er blind op dat hij de problemen volgende week wel opgelost krijgt. Want weer: fijne vent, echte vakman.


Zaterdag werkt Haike verder in ons huis, en volg ik de werkzaamheden op de boot. Zondag is het onze ultieme verhuisdag (iedereen welkom), maandag onze ultieme kuisdag (iedereen welkom) en dan wordt ons hoofdstuk 'Humbeek' voor lange tijd afgesloten...


En nu mag het weer wat beginnen veranderen. Nu vertrekken zou al niet lukken: er zit een bijzonder sterke tegenwind... Hopelijk is het binnen een week gekeerd...


* Gribfiles: voor de weerfanatici: je moet eens het programma "Ugrib" downloaden via http://www.ugrib.com/ (gratis). Het ziet eruit als hierboven.

Je kan ermee de wind- en weersvoorspellingen mee downloaden en animeren, waar ook ter wereld voor de volgende dagen. Supertool voor zeilers en andere windfreaks.

1 opmerking:

  1. www.ugrib.com bestaat niet meer
    Het is nu www.grib.us geworden. Op de downloads pagina kan je ugrib downloaden nadat je geregistreerd hebt (2 minuutjes werk). Ik vermoed dat je de versie op softpedia.com ook kan downloaden zonder registreren (niet geprobeerd)
    Inderdaad leuk tooltje!

    BeantwoordenVerwijderen