zondag 27 november 2011

Port Elizabeth, South Africa

Ja zeg, natuurlijk zat het venijn nog in de staart. Vandaag een hele dag met mijn zeilpak, dat voor het eerst sinds een jaar of langer boven moest komen, buiten gezeten. Het stonk een beetje naar de schimmel. Ruwe condities. Regen, met bakken. Slechte zichtbaarheid. Harde wind, heel veranderlijk. Constant de radar in het oog moeten houden voor cargoschepen. Cargoschepen die op minder dan 200 meter passeren en dat een ‘safe distance’ vinden. Allemaal met zout water over je kop en regen in je ogen. Noordzee-condities eigenlijk. Hoe gaan we dat ooit nog terug leuk kunnen vinden, zoals vroeger?

Een ander probleem bij deze passage van Durban naar Port Elisabeth, is dat als je snelheden op de GPS hebt zien passeren van 12 knopen en meer, dat je plots niet meer gelukkig bent met de 7 knopen die je gewoon bent. De stroming was ondertussen weggevallen en we hebben onszelf erop betrapt dat we voor een paar uur de boot tot 9 knopen gepusht hebben (en het nog traag vonden ook).  Dat is perfect te rechtvaardigen als je wedstrijdjes zeilt, maar het is lichtjes krankzinnig als je met je huis, hebben en houden, de wereld rond zeilt. En dat door weer en wind.

Maar het was bijzonder geestig. We hebben de andere boten, die ook van Durban kwamen, compleet in de vernieling gezeild tijdens deze passage. Yeyeah!

We zijn van Durban naar Port Elisabeth gezeild in 46 uur. 390 mijl. Het zal ook de snelste ‘48’ uur zijn voor onze tabelletjes.

De jachthaven van Port Elisabeth is er ook eentje om nooit te vergeten. We zijn van de gelukkigen die een plaatsje op het L-vormig ponton hebben gekregen. Nu ja, gelukkigen… Als we binnen zitten en we kijken naar de beweging van de andere boten en het ponton, dan worden we zeeziek. Het avontuurlijkste ponton ter wereld! Maar het houdt al jaren en dat is het van plan nog jaren te doen.

Nu gaan we vieren dat we de zuidkust van Zuid Afrika hebben bereikt.

Mooi blij!

‘t Nest

9 opmerkingen:

  1. Oeps, east-london vergeten! Maar dichter bij ons. Jullie gaan hier zeker volgende week al staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar moeten ze eigenlijk juist aankomen om bij jullie toe te komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, jullie zijn east london toch niet vergeten, maar ik had de blog van vanmorgen nog nie gezien. En fantastisch filmpje by the way! En wij zitten het dichtst bij False Bay, anoniempje, en ik denk dat ze gaan aanmeren in Simon's Town, zo'n 1 1/2h van Wellington,waar wij wonen. 't voelt gelijk wachten op sinterklaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk voor jullie die er toch maar weer een puik resultaat neerzetten...
    Heerlijk voor ILse dat ze weet dat het niet de stoomboot is maar haar zus Haïke en co...
    Heerlijk voor ons om te weten dat alles veilig is...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Bedankt Ilse, ik check dat snel even op google earth ;-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Nest,
    Felicitaties voor de afgelopen trip!!
    Als je het SA nieuws hoort dan is dat niet zo leuk geweest de laatste dagen met het weer.
    In Durban waar jullie zijn vertrokken is het water met BADEN uit de lucht gevallen en zijn er zovele mensen een ander onderkomen moeten gaan zoeken.
    Andere zeilers die van Port Elizabeth zijn vertrokken enkele dagen voordien en die naar Kaapstad onderweg zijn of reeds zijn aangekomen, hebben te kampen met winden van 50 tot 55 kn.
    Wees blij dat alles voor jullie goed afgelopen is.
    Veel plezier in PE en ik hoop voor jullie dat je een goed weerbericht krijgt voor de volgende etappe.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Laura Dekkers in momenteel in Kaapstad!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja ze (Laura) is daar ook binnengewaaid met 55 knopen wind,met een lekkend dek en geknelde stormfok. Die slaapt effe uit, ruimt de chaos op en voor je het weet is ze weer weg! Niet normaal!

    BeantwoordenVerwijderen