donderdag 12 augustus 2010

Tonga, de eerste dagen

Dat zou nu eens geestig zijn om zo’n Tonga wat dichter bij huis te hebben. Het is een fantastisch zeilgebied met, in de noordelijke groep Vava’u alleen al, niet minder dan 50 uitgelezen ankerplaatsjes.

Eerst zijn we ons, met de kleine Armada (Elena, Tangaroa en Sea Level), gaan inklaren in de hoofdstad van Vava’u, Neiafu. Drie beambten: ene van ‘agriculture’, ene van ‘health’ en ene van de douane, kwamen aan boord. De ene met een grotere boeventronie dan de andere. Ze maakten er een sport van om over iets gewichtig te doen.  Zo doet de man van ‘agriculture’ bijvoorbeeld moeilijk over de hoeveelheid aardappeltjes of wortelen die je aan boord hebt, en zegt erna, zonder blikken of blozen dat hij dat wel door de vingers kan zien als je hem wat lekkers toestopt. Op de Elena troggelden ze vis af en op de Sea Level lieten ze zich gewillig omkopen met ongekoeld bier (anders werd het nat in hun boekentassen). Bij ons wilden ze smeerolie, WD40. Met een even uitgestreken boeventronie heb ik hun gezegd dat ik er geen had. En dat we ook niks te verbergen hadden. Maar vooral het feit dat het net middagpauze was, maakte dat we vrijuit gingen. Een ananassapje en een pintje terwijl ze aan boord waren, was genoeg.

Ik schreef het al eerder: al die eilanden in de Pacific hebben iets uniek. Tonga is ook weer helemaal verschillend van de andere. Het is een onafhankelijk koninkrijk en heeft geen banden met Frankrijk of Nieuw Zeeland. En dat verschil merk je onmiddellijk in de levensstandaard van de mensen. Tonga is arm. Het deed ons denken aan sommige van de Caribische eilanden. Hier waarschuwen ze er zelfs voor dat je moet opletten dat je drankje niet gestolen wordt in een bar.

De eerste avond belanden we in de jachtclub waar een geldinzamelingsactie gehouden wordt voor het plaatselijk ziekenhuis. Ze willen een EKG-machine kopen voor 4000 euro. En ik weet niet of het aan het goede hart van de zeilersgemeenschap lag, of aan de charmes van de lokale verpleegstertjes, maar op het einde van de avond was er 8000 euro opgehaald.

Daarna zwerven we met de kleine armada van de ene mooie ankerplaats na de andere. We vullen onze dagen met snorkelen, duiken, strandjes bezoeken, samen aperitieven, samen eten en veel lol maken met spelletjes als “weerwolven”.

De hoogtepunten:

- Mariner’s Cave. Een grot waar je enkel binnen kan al snorkelend. Je moet twee meter diep duiken en dan vijf meter verder terug boven komen, in de grot. Het is spannend omdat je in een donker gat duikt. We waren bijzonder trots op onze drie kinderen omdat ze dat gedurfd hebben.  Dat de luitenant van een cargoschip ooit het leven gelaten heeft bij een poging om er binnen te duiken, lazen we gelukkig maar achteraf. Hij was te vroeg naar boven gegaan om adem te happen en liep een schedelbreuk op tegen de rotsen boven hem…

- De spannendste ankerplaats om binnen te varen was ‘nummer 13’, in de lagune van het eilandje Hunga. Jim, Adam, Haïke en Ward lagen in de pas met snorkel en dinghy om aanwijzingen te geven hoe we binnen moesten varen en hoe we de kielen rond de koraalrotsen moesten sturen. Sea Level, de catamaran van Jim, was al binnen en had ons gealarmeerd dat er een plaats was waar maar 1,5 meter diepte was. Small Nest was als eerste kieljacht aan de beurt. Daarna durfde Elena ook, en tenslotte kwam ook Tangaroa zonder de bodem te raken door de pas. 

- Het dorpje van Hunga was ongerept en compleet afgesloten van de wereld. Het was er armoede troef. We hebben zoveel mogelijk viltstiften, kleurpotloden, balpennen, blanco papier, boekjes en ander nuttigs dat we op de boot konden vinden in het plaatselijk schooltje achtergelaten. De kinderen zongen voor ons en na de schooltijd speelden onze kinderen nog wat op de speelplaats met de schoolkinderen.

- Het uitvaren van de lagune van Hunga was ook bijzonder. Toen we ‘s morgens vroeg bij hoogwater klaar waren om de smalle en ondiepe pas terug uit te varen, zagen we tot onze verbazing dat er een rots in de pas was bijgekomen. Of neen, de rots bewoog. Het was een walvis! Nee, twee! Eenmaal de pas uitgevaren konden we het goed zien. Een zwanger bultrugvrouwtje werd bijgestaan door een ander bultrugvrouwtje bij de bevalling. Het tweede vrouwtje is er bij om het kalf naar de oppervlakte te duwen, zodat het kan ademen.

- Duiken met de “Hooka”.  Jim van de Sea Level heeft een luchtcompressor op een drijvende band. Daaraan hangen twee luchtslangen waar het motortje verse lucht door pompt en zo kan je tot tien meter diep duiken. We hebben dat met de kinderen mogen doen. Geweldig geestig om zo de zeebodem af te speuren en de kids te introduceren in de wondere wereld van het duiken.

Ik geef meteen nog een prognose mee voor de hoogtepunten van de volgende dagen:
- Twee duiken met flessen en eventueel zwemmen met de walvissen
- Verjaardagsfeestje van Ward en Flor op zaterdag 14 augustus op het eilandje Lape. Al hun vriendjes zijn welkom vanaf 14u.
- Afscheidsetentje met de Elena
- De vele walvissen die we nog zullen zien, want ze zijn hier met een grote groep aangekomen om te kalven…

 

9 opmerkingen:

  1. Het zou inderdaad geestig zijn om zo'n Tonga dichter bij huis te hebben!
    Mooi die foto's! Het blijft indrukwekkend wat jullie allemaal zien en ervaren. Het klinkt zo fantastisch dat sommige mensen denken dat ik overdrijf als ik jullie avonturen vertel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil de eerste zijn om WARD een gelukkige verjaardag toe te wensen!!!Lieve ward, we wensen je een fantastische dag toe. Geniet van je dag in het paradijs!! dikke zoenen van ons allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook oma wil er vlug bij zijn om Ward "de grote snorkelaar" een hele gelukkige verjaardag te wensen. Van mij een hele dikke knuffel. Ik wens je een volgend boeiend jaar toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ward, van harte gefeliciteerd. Flor, de 17e augustus is de echte topdag voor een verjaardag. Je gaat hem een halve dag eerder vieren dan ik. Veel plezier op je partijtje.
    Ook namens Hanneke (de oma van Mees en Pieter).
    Pim

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En heel gelukkige 11de verjaardagvoor Ward en een 8ste (?) voor Flor! Maak er een fantastisch feest van in het aards paradijs waar jullie nu zijn!Veel groetjes aan alle "Nestjes" en een dikke knuffel voor de jarigen van Bea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve FLOR!! proficiat met je 8ste verjaardag! Ook voor jou wensen we al het beste en het mooiste. Wat heb je al veel geleerd in het voorbije jaar: je bent zeiler, visser, zwemmer, ontdekkingsreiziger en duiker geworden. Wat zal het volgende jaar allemaal niet brengen? Veel liefs van jeroen en Ilse en 8 zoenen van de nichtjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Flor, van harte gefeliciteerd. Jij bent al jarig en ik moet er nog een nachtje voor slapen; een grappige gedachte.
    Wij waren erg onder de indruk van het verhaal van de geboorte van de walvis. Om zoiets unieks te mogen aanschouwen is toch een groot voorrecht. Ik word morgen 59 en ik heb het nog nooit gezien!
    Veel plezier en doe de groeten aan je familie en aan Mees, Pieter, Adam en Leonie.
    Pim

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gelukkige verjaardag Flor! Maak er nog maar een fantastich jaartje bij. Hoeveel leuks heb jij al niet meegemaakt in jou 8 jarig bestaan?

    Ook een gelukkige verjaardag voor Pim, de papa van leonie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. We zijn goed en wel terug aan het werk na een zalige vakantie met zeilen en al aan de mooie Italiaanse Amalfitaanse kust. Maar dan komen we toch stiekem op jullie site om even terug weg te dromen.
    Enjoy de walvissen, nieuwsgierig of de voorspelde hoogtepunten waar geworden zijn. Gelukkige verjaardag aan iedereen! Fox is gisteren verjaard, dus we leven helemaal mee :=)!
    Foxbelkisses

    BeantwoordenVerwijderen