zaterdag 5 juni 2010

Donderdag 3 juni 2010 en vrijdag 4 juni 20120– Dag 314 en 315 – Rangiroa

Het is uiteindelijk gelukt om het anker los te krijgen in Ahé. We moesten Ward met zijn klikken, klakken en snorkelgerief in het water gooien om ons de weg te tonen tussen de koraalrotsen waar onze ankerketting zich een weg had tussen gewoven. Om 14u30, precies op het doodtij bij laag water, varen we door de pass van Ahé en krijgen zelfs dan nog drie knopen stroom in de rug mee.  Het is 90 mijl varen van het kleinste bezoekbaar atol in de Tuamotus, Ahé, naar het grootste, Rangiroa.

We moeten dus sowieso ‘s nachts varen. Ideale aankomsttijd (gezien het getij) daar was om 8u30 ‘s morgens (tijwissel bij hoogwater daar), dus het mocht heel traag gaan. Enkel met genua op zwalpten we aan 4,5 knopen naar onze nieuwe bestemming.

Het is vreemd hoe dat ook went, traag varen. De sport is nu om precies op het juiste moment van aankomst te mikken. Zoiets houdt een mens wakker ‘s nachts: van die zelf uitgevonden dwangmatige spelletjes. En omdat je daar de hele tijd mee bezig bent, lukt het dan ook. We bereiken ons waypoint voor de Tiputa pas om 8u27 en zetten dan de motor aan. Zelfs nu is het water wild in de pas, het kolkt en golft, maar wanneer Small Nest erdoor vaart voelen we er niks van. Alle moeilijke passages zijn hier mooi bebakend (boeien) en wat later ankeren we zonder probleem in zand en koraal voor het exclusieve Kia Ora Village Hotel.

Ik tik effe een stukje uit het boek “1000 plekken die je écht gezien moet hebben” over:

Rangiroa is de op één na grootste atol van de wereld en bestaat uit 240 met palmen begroeide eilandjes die een ovalen ring van 160 km lengte vormen rond een turkooizen lagune die wel Gods aquarium wordt genoemd.  Het is een favoriete reisbestemming voor snorkelaars en duikers terwijl zwemmers de hele dag in het rustige, alleen door de wind bewogen water zwemmen en zonaanbidders de roze stranden opzoeken. (…) Onverwacht veel stijl en comfort tref je aan in het chique KiaOra Village met tien luxebungalows boven het water, een uitstekend restaurant dat gespecialiseerd is in verse vis en andere zeedieren die in de eigen achtertuin gevangen zijn…   (Zie ook www.hotelkiaora.com)

Bon, daar liggen we dus. In Gods aquarium met ons vrijzinnig Nest.

Na de snorkeltrip van vanochtend moet ik toegeven dat de naam Gods aquarium niet gestolen is. Formidabel is het hier! Je zou er diepgelovig van worden. We varen met de Moo naar een motu (klein eilandje) en maken er vier snorkelstops rond. Eerste snorkelstop ontdek je prachtig koraal en de grootste trompetvissen die we ooit gezien hebben. Tweede snorkelstop zien we vijf kleine black tip sharks. Derde snorkelstop komen er verschillende scholen mooi gekleurde vissen rond ons zwemmen, zo dicht dat we ze kunnen aaien. Bij de vierde snorkeljump worden we beloond met het bezoek van een koppel grote black tip reef sharks. Wij allemaal door het dolle heen. Zelfs Haïke die, met het atol op haar rug, niet mag zwemmen en met haar hoofd in het water uit de dinghy meesnorkelde.

IMGP6591

6 opmerkingen:

  1. Oma stellamans5 juni 2010 om 09:34

    Wonderbaarlijk machtig.Jullie zijn godenkinderen die genieten van al wat hen gegeven wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige beelden op de website van het hotel. Spijtig dat het gesloten is in 2010 ! Misschien wat rustiger voor jullie. Ook wij genieten hier van zuiderse temperatuur maar snorkelen is hier niet aan de orde. Hier in Beigem zijn ze volop bezig met de voorbereidingen van het schoolfeest van deze namiddag.Ze zullen Sepke, Ward en Flor missen. Sylvia E

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe je van een onbeschrijflijk mooie plaats toch een verlangend tekstje brouwt... toch even de onderwaterwereld gecheckt op National Geograpgic ;-)

    lieve groet van een meegenietende Ewout!
    http://photography.nationalgeographic.com/photography/enlarge/rangiroa-lagoon_pod_image.html&usg=__5zNLfLn82pDE4aKTEB9D88hCDDg=&h=600&w=800&sz=182&hl=nl&start=9&itbs=1&tbnid=IcUOr1Bo2RWnFM:&tbnh=107&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Drangiroa%26hl%3Dnl%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige foto! Dacht eerst dat het een of ander onbekend exotisch onderwaterspecimen was, tot ik na het lezen begreep dat dat dan waarschijnlijk Haike wel moest zijn :-D En zelfs toen moest ik nog wat puzzelen om te begrijpen dat dat zwarte gedeelte de snorkel was. Leken hé...
    Hopelijk is dat rug-atolletje stilaan aan het afvlakken, zodat je weer heelhuids in dat goddelijke aquarium kan meegenieten, Haike!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Effe gekeken op de website van het hotel. Amai, wat een omgeving, echt wel een paradijsje daar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 90 mijl zeilen, en dan op 3 minuten na precies op tijd aankomen, puik werk !! Dat is zoals met een heteluchtballon van Sint-Niklaas naar het San Marco plein in Venetië "varen", en bij het landen de grond raken op het moment dat de klokken om 3u voor de derde keer luiden. Maar Willem, ik verschiet er niet van. Weet ge nog, de 24uurs zeilwedstrijd in Nederland, samen met Jo1 en Jo2 met de Louanne. Toen zijn we 1 seconde voor het eindsignaal over de finish line gevaren, en dat na 24 uur met een rantsoen van sandwiches met choco. Nog nooit was dit eerder gebeurd, maar nog nooit had jij eerder die wedstrijd gevaren !?!
    Laat nu dat dwangmatig tijdspelletje maar los (ik zie Flor nl. niet wachten om over 24u00'00" in het water te mogen duiken)
    Veel genot in Rangiroa !!
    groetjes,
    Bert

    BeantwoordenVerwijderen