maandag 22 november 2010

Tangalooma, Moreton Island, Australia

De Coastguard weet al lang dat we geankerd liggen in Tangalooma, en nu moesten we het jullie nog laten weten.

IMGP1066

Het is een heel eigenaardige ankerbaai, daar aan Moreton Island, 20 mijl voor de kust van Brisbane.

IMGP1015

De westkust van het eiland ligt bezaaid met een rij scheepswrakken, die daar bewust gedropt zijn om een artificieel rif te maken en zo ook een beschermde ankerbaai. Het heeft iets onwezenlijks.

moreton13

Er liggen 15 wrakken van oude baggerschepen die een muur van 300 meter vormen parallel aan de kust van het eiland. De Ozzies kregen het idee toen ze twee problemen hadden: ze kregen hun oude baggerboten niet meer verkocht, en er was geen geld genoeg om een haven te bouwen aan Moreton Island die als noodstop kon dienen in geval van plotse stormen.

IMGP1023

De baggerboten daar afzinken en een artificieel rif vormen zou hun beide problemen oplossen, en het zou bovendien nog eens vele vissen en wildlife aantrekken en een leuke toeristische trekpleister kunnen worden.

IMGP1011

Dat laatste is zeker gelukt. Snorkelen is erg leuk tussen de wrakken.

sergantvisjes

Wat verder noordelijk zitten ook  een paar Dugongs (dat zijn een soort zeekoeien) en elke dag passeert een familie dolfijnen tussen de geankerde boten.

039fe294

Het luchtspektakel wordt er verzorgd door de zeearenden, die net naast onze boot scheren om de vetrandjes van onze koteletten met hun klauwen uit het water te vissen.

DSC_1843

Wat echter niet zo goed gelukt is, is bescherming bieden tegen westelijke winden. En dat hebben we kunnen merken. De eerste dagen kwam de wind uit het noordoosten en was de baai rustig en kalm.

IMGP1059

Toen de wind naar het noordwesten draaide werden we door de golven plots van links naar rechts geslingerd en zijn we wat later weggevlucht. Onhoudbaar was het schommelen geworden.

(En het bier moest bovendien nog twee dagen rustig in zijn ton kunnen rijpen vooraleer het gebotteld kan worden!)

Om 5u ‘s morgens ging het anker op en beukten we tegen wind en golven in naar Manly. Er was een ‘strong wind alert’ uitgestuurd door de Coast Guard, wat ons de bescherming deed kiezen van een échte haven. De Royal Queensland Yacht Squadron Marina. Het is er even duur als de naam doet vermoeden.

(maar het bier staat hier stil als een huis en wordt weldra gebotteld)

4 opmerkingen:

  1. Ruimte en tijd hebben jullie zàt ginds, gratis!
    Hier stapelen zich verkeersinfarcten op: 100en kms file dagelijks op onze wegen. Hoe kamions zich over de autostrade in kilometerslange rijen als konvooien voortbewegen, verl.do ts Gent-A'pen: nooit eerder gezien! Verl zaterd. deden we er 2u1/2 over van Brugge naar Brussel om Tandteeljan haar eerste concert bij te gaan wonen. Die mensen die 4j op Fiji zaten, waren er ook. We heften het glas op jullie gezondh. Hij sprak vol lof over Melbourne: voor hem de mooiste grootstad ter wereld. Gisteren de 1e verjaardag v ons 4e kleinkind gevierd in Haasrode. Rap tussendoor de Bijbel van Anjou(zie www.)in Museum M te Leuven gaan bekijken: krijg ik daar toch wel een gidsbeurt door een achternicht zeker (Trui K.), die jullie blog ook op de voet volgt! Wie dàt allemaal volgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een wondere spookachtige wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het heeft wel iets luguber, die wrakken... geen lijken tegengekomen tijdens het duiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. barbara bernard wout hanne23 november 2010 om 16:09

    we duimen dat jullie een echte schat vinden in die wrakken.... je weet maar nooit he!!

    BeantwoordenVerwijderen