zaterdag 21 mei 2011

Thomas Island, Whitsundays, Great Barrier Reef, Australië – 9 mei 2011

The Whitsunday Islands zijn de meest bekende eilanden van het Great Barrier Reef.  Ze kregen hun naam van Captain Cook die ertussen voer op 3 juli 1770, en vreemd genoeg niet op “Whitsunday” (Pinksteren). Cook had zich van datum vergist omdat hij vergeten was rekening te houden met de datumgrens.

Thomas Island is het eerste van de Whitsundays. We moeten opnieuw opletten dat we niet tegen Go Beyond botsen bij het binnen draaien in de baai.  Er liggen nog twee andere boten: Sea Level en Stamper. De vloot is weer compleet.

‘s Avonds spelen we met de hele bende weerwolven op onze boot. Altijd hilarische situaties en dikke ambiance.

‘s Morgens gaan we onze krabpot opvissen. We hebben er nog niet veel geluk mee gehad, maar met onze nieuwe truc hebben we er goede moed op: een blikje kattenvoer perforeren en in de krabpot als lokaas gebruiken, zou wonderen doen.

En voor het eerst hebben we beet. Twee knalrode krabben met witte stippen. Niet groot, maar misschien goed genoeg om een vissoepje van te koken, dachten we.

10052011,giftige krabbenIMGP7618 

Omdat je hier in Australië zelfs van een bepaalde schelp of een kwalletje van 2 centimeter kan sterven, zeiden we nog al lachend dat we toch eens moesten checken op internet of het geen giftige krabben zouden zijn. Rood met witte stippen, haha, zoals de giftige paddenstoelen.

Wat blijkt? We hadden twee exemplaren van de Red and White Spotted Seacrabs gevangen. De giftigste krabben die hier te vangen zijn! Hun gif is dodelijk, zelfs nadat ze gekookt worden! Eén krab heeft genoeg gif om 40000 muizen te doden. Zelfs aanraking kan allergische reacties veroorzaken. Jamehoela.

Ik mag er niet aan denken wat gebeurd zou zijn als we niet dat schamel streepje internetbereik hadden gehad…

We hebben die krabben dan maar snel weer de vrijheid gegeven en we hebben onze gennaker getrokken om wat verder naar Whitehaven Bay te varen.

4 opmerkingen: