zondag 11 oktober 2009

8 tot 11/10/2009 – Dag 76 tot 79 – oversteek naar Arquipelago da Madeira

IMG_0973

Plots terug land zien na vier dagen en drie nachten, het is voor iedereen iets anders.  Ward en Sepke staken hun hoofdjes boven uit de kajuit en riepen “Hoera, fantastisch!  Land in zicht!”, Haïke lag gewoon te slapen, en Flor zei: “Is het dat maar?  Zo’n klein hoopje?”.  Ik was opgelucht, blij, fier, … goh, van alles.  Wat me het meest bijgebleven is van deze tocht is dat ik een machtige, fantastische en stoere schat van een madam heb, die dat allemaal aandurft.  Zo vind je er geen twee.

De oversteek naar dat klein hoopje was een serieuze bergetappe.  Toen we de golf van Biskaje overstaken, waren we gewaarschuwd: een van de moeilijkste oversteken die er zijn.  Bij het oversteken van Biskaje vonden we het de hele tijd best meevallen.  Er stond toen niet veel wind.  In alle boeken over de oversteek naar Madeira staat er: prachtige oversteek, heel makkelijk, “a walk in the park”, …  Ja, die boeken mogen voor ons part allemaal de brandstapel op.  Uitgeput zijn we ervan. Enkel de vierde dag was het genietbaar.  We hebben ook (maar) welgeteld 5 beesten gezien.  Een kleine familie dolfijnen met een baby’tje bij ons vertrek, en een reuzenschildpad bij onze aankomst.  Daartussen was er niks, tenzij wind, reuzengolven en tanden bijten.

Drie dagen en drie nachten 5 Beaufort, met pieken van 6, dat was wennen.  De golven waren erg hoog (omdat de windrichting de vorige dagen tegen de stroming in gezeten had) en dat maakte het een bijzonder heftige tocht.  Eten maken was bijvoorbeeld een zware onderneming en degene die het ondernam had geen honger meer.  Eerder het omgekeerde van honger.  Het was bij ons vertrek ook een week geleden dat we lang gevaren hadden en iedereen moest zijn zeebenen terugvinden.  Haïke en ik wisselden elkaar af om de drie uur, de klok rond.  In het begin kan je ‘s nachts niet slapen als je wacht over is en in je bed mag kruipen, en op het einde geraak je niet meer wakker als je na drie uur slapen de wacht moet overnemen…

Toch ook een een serieuze les geleerd tijdens de tocht: nooit stoefen op een blog over je boot en dat er niks stuk van gaat, en dat alles vlotjes verloopt.  De straf die daarop staat is:

  • Tijdens de eerste nacht het groene navigatielichtje vooraan op de boeg vervangen.  Dit bij 6 beaufort en golven die zo hoog zijn, dat je gewichtsloos wordt en je je aan het dek moet vastklampen, als de boot van een golf naar beneden dendert.  Met een schroevendraaiertje het kapje losmaken, het lampje vervangen, niks laten vallen en terug dichtmaken.  Ah ja, bovendien in de pikkendonker terwijl de zee over het dek slaat.
  • De ultrafijne draadjes van de AIS-ontvanger (een navigatie-apparaat) opnieuw bevestigen. Die draadjes zijn natuurlijk maar net lang genoeg en het is al zo’n prutswerk dat je niet gedaan krijgt in een stabiele ruimte, dus nu in condities die vergelijkbaar zijn met een dure kermisattractie.
  • De startknop van de motor deblokkeren op een moment dat je dringend de motor nodig hebt.
  • Nog meer sloten van kastjes vervangen die het niet meer houden van het geschud.
  • De genaker terug naar beneden krijgen nadat die zichzelf in een knoop gelegd heeft omdat je te koppig bent te geloven dat 17 knopen het maximum is om dat ding in de lucht te houden. De genaker had zich ook nog eens rond de genua gewikkeld, als extra straf.
  • De genaker en zijn kous helemaal ontwarren gedurende een hele namiddag, binnen in de boot, terwijl die golven met de boot aan het spelen waren als was het een kat met een pingpongballetje.

Maar heel blij dat “DA BIG MODDAFAKKKAAAAA!” hier de grond heeft doen daveren in Porto Santo (eiland van de Madeira Archipel)…

17 opmerkingen:

  1. RESPECT Willem. En Haike.. pfff... Volg jullie blog met toenemende bewondering. Faut le faire... Goeie vaart! Liselotte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Straf, straf, straf...en blij te horen dat jullie veilig terug in een haven liggen...slaapwel en veel. Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anton en Michèle11 oktober 2009 om 23:04

    Precies een goede beproeving geweest. Chance dat jullie zo'n stoer en vindingrijk stel zijn. Wat deden de kinderen intussen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wah fantastisch zo'n oversteek met zoveel wind. Jullie zijn een ongelooflijk goed team.
    En Willem dat jij zo'n ferme madam hebt , dat wisten we allang maar is hier nogmaals bevestigd !!

    dikke kus
    fabienne en co

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mannekes, mannekes toch...chance dat jullie zo goed op mekaar zijn afgestemd en dat de kinderen de meest toffe matroosjes zijn die bestaan.

    Ik ben zo blij dat THE BIG MOTHERFUCKERRRR jullie het veilige nestgevoel terug zal geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. The magic 17, I told you...

    Maar, eh...

    "Wat me het meest bijgebleven is van deze tocht is dat ik een machtige, fantastische en stoere schat van een madam heb, die dat allemaal aandurft. Zo vind je er geen twee."

    PARDON?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dat jullie weer aan land zijn! Het doet toch raar om elke keer naar jullie positie op de kaart te kijken en alleen maar water te zien. Ik stuur dan altijd positieve gedachten door en hoop dat je ze dan ontvangt...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Haike en Willem,
    't Blijft ongelooflijk boeiend om jullie vorderingen te volgen, maar ik huiver wel eens als ik daarna lees wat jullie intussen allemaal meemaakten. De Atlantische Oceaan is de Noordzee niet hé. We ervaarden het zelf toen we in Ierland waren. Benieuwd hoe de kindjes de oversteek beleven. Kunnen die de slaap vinden op de deining van de golven? Proficiat, goeie moed en een rustige oversteek naar het prachtige Madeira!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste Haike en Willem en stoere binken van kinderen,
    Wij lezen haast elke dag mee, maar replyen daarom niet altijd. Maar bij het lezen van deze stoere zeebonk- verhalen, werd ik al "nie goe" van het lezen alleen. Ik bewonder jullie doorzetting, ik vermoed dat de grootste vreugdekreten van jullie komen. Genegen. Paul en Kaatje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De jaloezie is ineens een heel pak minder. Pff, wat een avontuur, zo'n overtocht. Groetjes aan uw straffe madam.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. barbara en bernard12 oktober 2009 om 19:31

    allee, een straffe madam, een straffe meneer en drie straffe kinderen ! wij vinden het gewoon al straf dat we jullie kennen !
    Voor het slapengaan kijken we eens op jullie blog, we sluiten ons aan bij Ilse... al dat blauw rond jullie positie. Geniet nu maar wat van de vaste grond !

    grtjs

    BeantwoordenVerwijderen
  12. RESPECT man!
    Altijd al bewonderd,mensen die anders zijn en vooral doen.Het lezen van jullie blog heeft voor mij,naast het wauw gevoel, ook een therapeutisch effect.Beseffen dat het ook anders kan en ons niet te druk maken in de dagelijkse futiliteiten...
    Rust lekker uit en geniet van het bloemeneiland.Kus van hans&co

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haar doorzet heeft Haike van haar moeder,maar haar vader is fier op haar!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Eindelijk hebben we jullie via de draagbare PC weten te bereiken!!!(wel onder anoniem maar het is toch al een begin.Bedankt voor het belletje van zondagavond, het heeft ons veel plzier gedaan.Loetje en Bea

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Sjapoo! Blij dat jullie het heelhuids gehaald hebben! x

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Jullie kennen me niet, maar daarom is de bewondering en verwondering niet minder. Ooit zeilde ik met de Rucanor (ex-Versluys) eens naar Engeland en ik dacht dat dat een belevenis was. Ocharme!
    Nu ben ik in gedachten bij jullie. All the way, omdat ik het niet zou kunnen, durven, doen, overleven ....

    BeantwoordenVerwijderen