zaterdag 31 oktober 2009

Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

Een van de dingen die we hier absoluut wilden zien waren de blinde kreeftjes in Jameos del Agua.  De grot was bovendien het eerste project van César Manrique. 

IMG_0187 IMG_0190

IMG_0199 IMGP2719

Die kreeftjes zijn uniek in de wereld, ze zijn wit, blind en hebben blijkbaar geen natuurlijke vijanden.  Normaal leven ze op duizenden meters diepte, maar hier zitten ze gewoon in die grot. Onnozele toeristen gooien er muntjes op om ze te laten bewegen.  Soit.  Wat blijkt nu: in augustus 2009 hebben hier wetenschappers in de kilometerslange grotten research zitten doen, en ze hebben nog andere speciale kreeftjes gevonden!

Hieronder het artikel:

Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

Duitse onderzoekers hebben op het vulkanische eiland Lanzarote een tot nog toe onbekende, roofzuchtige grotkreeft ontdekt. Bij de duikexpeditie in het grottencomplex stootte het team van de Dierartsenhogeschool Hannover ook op twee nieuwe soorten ringwormen, staat in het vakblad Marine Biodiversity.
Lange antennen
De ogen van de grotkreeft staan op lange antennen, waarmee ze in de donkere spelonken alle richtingen aftasten. Het beest heeft ook drie paar krachtige tentakels, waarvan een paar is uitgerust met giftige klauwen.


Grottenzwemmer
De nieuwe ontdekking kreeg de naam Speleonectes atlantida, wat zoveel als 'Grottenzwemmer van Atlantida' betekent. Volgens de hogeschool gaat het om de opmerkelijkste ontdekking van de afgelopen drie jaar. (dpa/sam)

(site HLN 30/10/09 15u46)

Lanzarote, een doods vulkanisch Canarisch eiland? Het is het eiland van de ontdekkingen!

Voor wie nog meer wilt weten:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090824115813.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten