maandag 10 augustus 2009

7 tot 10 augustus – Dag 14 tot 17 – Oversteek van de Golf van Biskaje

IMGP0853 IMGP0857

Ziezo.  De oversteek zit erop.  Lijntje bij op onze zeil-cv: Golf van Biskaje – 430 mijl - 3 dagen en 2 uren.

Op het einde vlogen we vooruit.  Gisterenavond hebben we tot 23u onze vuurrode spi (eigenlijk een gennaker, een groot voorzeil van 130 m2 in de vorm van een ballon) laten staan, tot er teveel windshifts waren en het te donker werd om die enorme lap zeil veilig onder controle te houden.  Wat later trok de wind aan tot 5 Bft en schoten we vooruit door de nacht.  Veel vroeger dan verwacht verscheen de Spaanse kust aan de horizon.  De andere kant zien, geeft een dubbel gevoel: fier dat we erin gelukt zijn en aan de andere kant jammer dat het al gedaan is.  En wat was het op het laatste plots druk (5 vissersboten).

Het doet iets met een mens, zo’n oversteek.  Het zet alles even terug in de juiste proporties.  De mens is, op het verwaarloosbare af, nietig in het heelal, en heeft een veel te groot gedacht van zichzelf op aarde en in zijn omgeving.  De mens is miskweekt in kleine ruimtes, iedereen samengepakt en allemaal met zichzelf bezig. 

Als een mens drie dagen van land verwijderd is, en het enige contact dat er nog is met zijn vier reisgenoten is, de zee 5 kilometer diep is onder hem, het heelal onbevattelijk is boven hem, en er maar af en toe een schip passeert aan de horizon, dan nog wel op een paar uur varen afstand en voor de rest: niks of niemand.  Dan is het er rap terug: het respect voor de grootsheid van de natuur, het besef van de nietigheid van ons bestaan.  Dan heeft elke ontmoeting met gelijk wat onderweg iets speciaals.  Dolfijnen, haaien, jan-van-genten, platkopmeeuwen, springende vissen, walvissen… Lotgenoten op de blauwe bol.

IMGP0802 IMGP0790

Dolfijnen: grandioos.  Drie verschillende soorten zagen we (bottlenose, common dolphin & harbour dolphin).  Schitterend hoe ze in de boeggolven van Nest komen spelen, acrobatisch jumpen, sommigen springen meters hoog, zwemmen omgekeerd onder de boot en tonen hun buik, schieten links en rechts onder de boot en weer terug.  Meestal blijven ze een half uur rond de boot spelen en vervolgen erna terug hun tocht.  En onze kinderen worden er wild van.  Ze roepen vreugdekreten, waw’s, klappen in hun handen.  En de dolfijnen worden er nog enthousiaster door en beginnen nog meer show te verkopen, waardoor onze kinderen nog enthousiaster worden...  Ward is er hees van.  Tijdens mijn nachtshift van 0u tot 3u, tijdens de tweede nacht werden we wel een uur lang geëscorteerd door een delegatie van 6 dolfijnen.  Het had iets geruststellends.  Af en toe sprongen ze boven water om oogcontact te maken en te zien of alles ok was.  Door hun sprongen fluoresceerde het water.  Het had iets magisch.

Haaien: mysterieus.  We hebben een periode windstilte gehad.  Op dat moment kan je ze zien, kleine haaien die traag slangsgewijs vooruit bewegen met een tipje van een vin en staart boven water.  Haike is de specialist om ze te spotten.  Niet makkelijk.

En dan hebben we het geluk gehad om twee walvissen, op 30 meter van de boot te kunnen zien.  Onbeschrijfelijk.

En van de vogels vraag je je af wat die daar zo ver van land komen zoeken.

Zonsondergangen en zonsopgangen, maansopgangen en maan ondergangen.  Impressionante sterrenhemels, vallende sterren, enzovoort, enzovoort, enzovoort…

Wat ook bijzonder leuk is aan de oversteek: de geleidelijke overgang naar ons nieuwe weer.  We voelden het gaandeweg warmer worden (vrijdag overdag nog ingepakt als op poolexpeditie, zondag in t-shirt en short op het dek), en de wind draaide van op kop naar in ‘t gat. 

IMGP0784 IMGP0830

De Spaanse vlag wappert in onze mast.  Dat hoort zo.  Je voert vooraan de vlag van het land waar je je bevindt.  We gaan veel vlaggen nodig hebben tijdens onze trip (en als je dat telkens koopt in zo’n maritiem winkeltje ben je een fortuin kwijt).  Daarom maken de kinderen ze zelf.  Met gutta en textielverf, van onze schat van een overbuurvrouw Renée meegekregen, op een zakdoek.  En het leuke is, als onze reis voorbij zal zijn, kunnen we onze vlaggen opnieuw als zakdoeken gebruiken.  Een snotvalling opvangen in een Spaanse vlag.  ‘t Zal rap beter zijn.

11 opmerkingen:

  1. Waw...net van Toscane terug en dus wat achterstand aan het inlopen voor het lezen. 't Ziet er allemaal voortreffelijk uit. En jullie genieten...

    It's great. Enjoy it. 't Water, het heelal, de 5 kilometer zee ONDER jullie, de dolfijnen en de haaien...

    'k wenste even dat ik mee was... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je dfat allemaal leest zou ik ook bijna wensen van het meegemaakt te hebben. Wonderlijk indrukwekkend, dit alleen al is fantastisch.
    knap omalles te lezen. heel beeldend zodat het gevoel van betrokkenheid nog groter is

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, ik ken er ier twee die superjaloers gaan zijn als ze die beelden zien...(nu op tentenkamp...ook indrukwekkend...)
    Als "niet echt computermens"(nu pas gelukt om volger te worden)steek ik toch trouw elke dag m'n computer eens aan om jullie boeiende reisverhalen te lezen!
    willem, je schrijft echt goed!!!
    Genieten jullie maar van het zonnige Spanje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wel, jullie hebben al de kunst te pakken om mensen ontzettend te boeien. Wat moet dat een trots gevoel geven, die overtocht van Biskaje voorbij en overwonnen. Wat een geweldig fascinerend verhaal over dolfijnen en zelfs een walvis. Wij doen het hier maar verder met ons Dolfinarium in Brugge.
    Proficiciat, ja wat zijn we klein en nietig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fantastisch!! Wat een ervaring! 'k wou dat ik er ook bij was. We zagen gisteren iets over walvissen en dolfijnen op NatGEO en ik zei nog tegen Jeroen, binnenkort krijgen we mail dat er dolfijnen meegezwommen zijn met jullie. Ik wist niet dat er zo veel leven in de golf van Biskaje zat...Geniet nu maar wat van het mooie weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteren 10 augustus 14u05 : "Blog Willem lezen! Ze zijn er". Dat was de subject van de mail die Stefan mij toestuurde. Wat hij nog niet wist, was dat ik ondertussen al aan het hoodstuk van de dolfijnen zat! Jaja, jullie blog wordt op de voet gevolgd.
    Aan de ganse Nest-crew : jullie verdienen nu al een medaille. De Golf van Biskaje is - zo heb ik mij laten vertellen - toch niet de gemakkelijkste oversteek, dus heb ik niets dan ontzag voor jullie prestatie !
    En nu, genieten van het zonnetje, de lekkere Spaanse en Portugese delicatessen en de leuke haventjes waar jullie zullen aanmeren.
    Oh ja, Willem, ik wist dat je zo nogal nen tamelijke toffe bent met een ietsiepietsie beetje creatief inzicht, maar moet nu echt wel toegeven dat je schrijverskwaliteiten fantastisch zijn ! Indien Haike hier in deelt, ook voor haar een pluim. Het is een waar plezier om jullie verhalen te lezen. Net of we erbij waren op de boot. Zo levendig !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtig relaas van uw overtocht van de Golf van Biskaje. Wij volgen u, virtueel meelopend langs de kusten van Frankrijk en turen dan naar het Small Nest vanuit onze plooistoelen op de rotsen van A Coruna.Een zaak is zeker: wij hebben alle vertrouwen in het vakmansschap van de ganse crew.Wij nodigen u uit - helaas ook weer virtueel- op een grill in restaurant Carbonada!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey Willem en co, geweldig escapistisch amusement op deze blog hier. Fijn om te horen dat alles goed gaat en de gevreesde golf van biscaje is getemd. Want als ik het me goed herinner was dit één van de stukken waar je het bangst voor was. Hier, als dat je zou interesseren, gaat alles z'n gewone gangetje, zoals dat gaat bij mensen die in kleine kamertjes vooral met zichzelf en mekaar bezig zijn (alhoewel er recent een klein kamertje is bijgekomen, maar daarover meer met minder meelezers). Geniet geweldig verder en misschien tot binnenkort.
    Jan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi!
    voor de wind de hele tijd? Windvaan of autopilot?
    Johan Depoortere

    BeantwoordenVerwijderen
  10. We gebruiken de autopilot (Raymarine). Met onze zonnepanelen genereren we genoeg energie om de autopilot, de plotter en de frigo te voeden, vandaar dat we geen windvaan genomen hebben (en 't is niet goedkoop).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb je een reserve autopilot? De vraag houdt me bezig omdat ik mijn boot aan het uitrusten ben voor een Atlantische oversteek volgend jaar. Ondanks zonnepanelen en windenergie vraag ik me af of de autopilot altijd te vertrouwen is - zeker bij sterkere wind. Maar een nieuwe windvaan is inderdaad een dure grap.
    Reuzebenieuwd naar jullie ervaring.

    Goede vaart!

    Johan Depoortere

    BeantwoordenVerwijderen