zaterdag 5 september 2009

05-09-1009 - Dag 43 – Povoa de Varzim

Eenmaal je Povoa de Varzim gewoon wordt, geraak je hier moeilijk weer weg.  Onze Engelse buren zijn daar het beste voorbeeld van, die liggen hier ondertussen al twee jaar. We weten niet goed waarom, maar het is misschien een combinatie van factoren.  Een analyse.

Het is hier een erg internationale haven en er hangt een bijzonder fijne sfeer tussen de ‘yachties’. Aan onze steiger liggen Portugezen, Spanjaarden, Fransen, Zwitsers, Duitsers, Engelsen, Finnen, Zweden, Noren, Nederlanders, Australiërs en Russen.  Iedereen praat met elkaar, zelfs Fransen en Britten zitten hier op elkaars boot met elkaar te kletsen. 

 IMGP1571 IMGP1573

Het is spotgoedkoop.  Het havengeld is maar één vierde in vergelijking met andere Portugese havens die nog moeten volgen.  Omdat we deelnemers zijn van de ARC (Atlantic Rally for Cruisers) krijgen we hier nog eens 50% korting bovenop!  Eigenlijk krijg je hier het gevoel dat je geld spaart !

Povoa is een tof stadje, met strand, oud stadscentrum, geschiedenis die tot voor Christus teruggaat, winkelstraten, supermarkten, zelfs de Lidl en een Mac Donalds.  Povoa is trouwens maar 40 minuten met de metro verwijderd van Porto, fantastische stad.

Wat ook leuk is: er is hier wifi internetverbinding. Geen gedoe met gsm en kabeltjes, wel gedoe met een internetantennetje en de wokpan (om het signaal beter te kunnen oppikken), maar het lukt ons zelfs te skypen en de kinderen halen hun hartje op met Netlog.

IMGP1567

Ook opmerkelijk is het grote verschil tussen Spanje en Portugal, en gezien Povoa meestal de eerste Portugese haven is die je aandoet als je uit het Noorden komt, maakt dit de eerste ontmoeting met die nieuwe, andere cultuur.  Bijzonder vriendelijke, beleefde, tikkeltje gereserveerde minimensen (de meeste volwassenen zijn kleiner dan onze kinderen), ze hebben hier lekker eten, heerlijk brood, …

We zijn hier ook bevriend geraakt met onze overburen.  Een koppel Australiërs die met 3 kinderen in Engeland hun boot Sunboy hebben gekocht en nu heel rustig terug naar huis varen (ze blijven wel nog een jaar of twee in Europa en de Middellandse zee).  Het klikt en er wordt veel gelachen.  We gaan vanaf morgen samen een stuk verder zuidwaarts varen.  Sepke heeft er dan ook een Australisch vriendinnetje bij. ‘t Is grappig om te zien hoe ze met elkaar communiceren. 

Tot zover de analyse.  We zouden nog leuke dingen kunnen opsommen.  De reden waarom we morgen toch vertrekken is die vervloekte mistsirene.  Als die er niet was lagen we hier volgend jaar nog, wellicht.

Tijdens ons verblijf hier in Povoa hebben we ons verder ook nog beter kunnen organiseren en equiperen. Het lesgeven is hier begonnen en dat gaat bijzonder vlot vooruit.  Elke voormiddag geeft Haïke de kinderen twee uur intensief les.  Het resultaat is dat ze vier keer sneller gaan dan de kinderen in school, blijkt na één week.  Hopelijk houden we dat vol.

Gisteren hebben we ook twee plooifietsjes gekocht.  We zijn er zo blij mee als kleine kinderen.  Opeens is de wereld een beetje kleiner geworden. De kilometers lange wandelingen kon mijn knie niet meer aan (een gebroken teen is lastig, maar dat geneest) en ik moest steeds vroeger forfait geven.  Ik kreeg als schrik dat ik de meeste tijd van de wereldreis op de boot zou spenderen.  Maar nu met de twee fietsjes: man, man, man, we doen kilometers dat het een lieve lust is!  Nooit gedacht nog zo blij te kunnen zijn met een fietsje.

fietsjes

Het koken aan boord gaat ook steeds beter.  We hebben eigenlijk een fantastisch cadeau gekregen van de vrienden die onze vorige boot, de Louanne, hebben over gekocht: een Cobb barbecue.  Een heel slim barbecue’tje dat je op tafel kan zetten, vastnemen terwijl het brandt, heel economisch is (maar een tiental kolen gaan er in het midden in), en het zorgt ervoor dat je zuinig kan zijn met je gas aan boord…  Je kan het zelfs als een oven gebruiken en je kan er zelfs brood mee bakken.  Schitterend ding waar je fantastisch mee kan koken.  Het bestaat uit 4 onderdelen waarvan je er na gebruik 2 moet afwassen.  We zouden het niet meer kunnen missen.  Hoe verder je van huis bent, hoe meer je merkt dat de onvervangbare dingen erg waardevol worden.  De Cobb is er al één van.  Ter illustratie een fotootje van zo’n drie weken geleden met onze Cobb:

IMGP0975

Ah ja, nog een reden waarom het hier zo’n fijne marina is: de havenmeester.  Bijzonder fijne vent die je zonder probleem een paar uur aan de praat kan houden.  Toen ik gewoon even snel ging betalen, stond ik er een uur later nog te filosoferen over het verschil tussen de Spanjaarden en de Portugezen.  En toen kwam Haïke plots binnen in zijn kantoor.  Een beetje bleek.  Ik zag direct dat er een probleem was.  Ik wist het zeker toen ze vroeg: “Ga je niet boos zijn?”.  Djiezes, wat nu!?

“Sepke heeft bij het afspoelen in het water een onderdeel van de Cobb barbecue losgelaten.  Het ligt nu op de bodem van de haven.  Zo’n 6 meter diep.”

Papa is vóór het avondeten in het ijskoude water gedoken met duikbril, snorkel en zwemvliezen, midden een school havenvissen, om de Cobb onder de boot te gaan zoeken.  Onze Australische buur kwam niet meer bij van ‘t lachen.  Sepke moet zowat door de hel geweest zijn, want de opluchting die ik op haar gezicht zag toen ik boven kwam met het stuk Cobb, is met geen woorden te beschrijven.  Ze had niet meer gelachen sinds ze het had laten vallen… Ocharme. 

IMGP1349 IMGP1582

IMGP1591IMGP1608 

 IMGP1595IMGP1604

Eind goed, al goed.

4 opmerkingen:

  1. Van wokken gesproken:laatste mop van N.Marcel, gister op 'n Flandriaboot in de haven v A'pen waar alle nonkels & tantes verenigd de 60e verjd van T.Martine vierden (verrassingsfeest regie N.Paul, Stef,Guy & Jan, en lekker man!): "Ken je Quasimodo?? Ja, juist, de klokkeluier v Notre-Dame. Zekere dag roept z'n moeder hem: -"Quasike, wil je de wokpan ies haàlen oat de kelder? -Joepie mama, gaan we wokken vandaag ? -Nièt manneke, strak gon'k oe hemdes strijke!"
    N.Paul heeft dan op alg verzoek nog eens zijn stamelende-Bijbelverkoper-mop tn beste gegevn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, hilarisch verhaal van de Cobb! Je bent ongetwijfeld de held aan boord, nu er weer kan gebbq'd worden ;-)
    Net zoals zovelen, volg ik jullie verhalen op de blog, net alsof we een beetje meereizen toch. En het brengt jullie ook een beetje dichterbij. Lang leve internet! Blijven posten dus, die foto's, die verhalen.
    Ik hoop dat je kleine teen snel zal bijgegroeid zijn en wens jullie nog heel veel plezier, aan en van boord
    Bisou

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Willem is dus voor zijn eerste fysieke test geslaagd. Bedankt Sepke voor de goeie samenwerking. Ik geef volgende week de gegevens door voor de volgende proef!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je schrijft erg leuk. Ik zit hier breed te glimlachen.

    BeantwoordenVerwijderen