vrijdag 6 november 2009

6-11-2009 – Dag 105 – Gran Canaria

Toen we de haven van Las Palmas binnenvoeren kwam er een stormwaarschuwing binnen op de Navtex (een toestel dat stormwaarschuwingen ontvangt, haha).  Voor vandaag.  Vanaf 6u. NE 7, rough, swell 3/4m.

Het was dus die storm die we moesten voor blijven, maar ze heeft zich al wat kunnen opwarmen tegen ons.  Wat een ruig tochtje, zeg!  Constant 6 à 7 Bft, golven van 3 meter en hoger, windvlagen tot 38 knopen.

Maar voorbereiding is alles.  Als je je eraan verwacht en je er klaar voor bent, valt het nog wel mee, vonden we.  Drie reven in het grootzeil en een klein stuk genua deden het prima. 

Zelf deed ik wel geen oog dicht, Haike heeft een uurtje kunnen pitten, en de kinderen waren om beurten om het half uur wakker…  Middagdutje zal welkom zijn, straks.

En nu liggen we hier in Gran Canaria.  De volgende stop is St Lucia, een slordige 2800 mijl (+/- 5000 km) verder.  Vreemd te beseffen dat we tot hier nog maar 2500 mijl gevaren hebben met onze boot!

De oversteek begint op 22 november, en nu gaan we ons daarop focussen.  Boot perfect in orde brengen, onszelf topfit krijgen, workshops en seminaries volgen, … (enneuh, er komen weer heel wat vrienden op bezoek, dus zal er ook wel wat gefeest worden)…

Nu geen Mexicaanse of andere griep opscharrelen, is dus erg belangrijk.  We zouden onszelf in gevaar brengen als er griep aan boord zou uitbreken tijdens onze 3 weken durende overtocht…

Bon, we gaan onze papieren in orde brengen bij de haven en ons aanmelden bij de organisatie van de ARC (www.worldcruising.com).  En dan gaan socializen met de andere zeilers.  En een dutje doen.  Ja, een dutje…

4 opmerkingen:

  1. Blij dat jullie veilig zijn aangekomen. Als ik me golven van 3 m hoog en 6 à 7 Bft. voorstel, krijg ik toch schrik. Ik bewonder jullie moed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om te horen dat alles goed verlopen is. Jullie doen het toch maar, he! Alle, rust maar goed uit, geniet nog van de laatste dagen, en dan het klooster in...(alle, zo voelt het toch een beetje)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. rustig overtochtje,
    'k had zeker goed geslapen :)
    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ahoi skippers, well done!
    Als ik het goed uitrekenen hebben jullie nog 16 nachtjes te slapen vooraleer naar het verre westen te vertrekken. Het aftellen, èn de laatste voorbereidingen kunnen beginnen. We tellen met jullie mee, maar als voorbereiding kunnen we jullie enkel een hart onder de riem steken.

    Een kleine - misschien interessante - lering (of anders: een leuk weetje): De uitdrukking "iemand een hart onder de riem steken" is al heel oud en betekent zoveel als "iemand moed geven, iemand bemoedigen". Het hart heeft hier de betekenis van de zetel van moed. Diezelfde betekenis vinden we terug in uitdrukkingen als: hij heeft het hart niet zoiets te doen, hij heeft een groot hart, en: het hart zonk hem in de schoenen.
    Een hart onder de riem steken is vermoedelijk als beeldspraak ontleend bij het leger. Een soldaat droeg indertijd zijn riem of gordel schuin over het lichaam, de riem liep van de schouder over de borst, recht over het hart dus. Bij het begin van een veldslag stak men de soldaat een hart onder de riem, men gaf hem dus de nodige moed mee.

    Geloof ons: onze harten varen met jullie mee!

    Grs van Hilde en Dries

    BeantwoordenVerwijderen