dinsdag 24 november 2009

Groeten uit de Atlantische Oceaan - Dag 3

24/11/2009 - Dag 3

 

Het ene schip dat nog ergens bij ons in buurt de voer is nu ook verdwenen.  We hebben ervoor gekozen om noordelijker dan de anderen te blijven omdat het weer daar iets rustiger is.  Het is verleidelijk om mee met de rest snelheid te gaan maken, maar het is pas op de meet dat de prijzen gegeven worden.  We willen rustig inslingeren, ons materiaal niet teveel belasten en niet te snel vooruit vliegen om vermoeidheid te vermijden.  We zijn maar met z’n tweetjes die afwisselend zeilen (de boot wordt dus eigenlijk 24u per dag solo-gezeild) en we hebben tijd.  Zeeën van tijd, haha.  Als we aan de overkant zijn tegen dat mijn ouders er zijn, is het allang goed (oma zal wel in de reacties zetten wanneer dat precies is). 

We horen hier ondertussen van jachten met meer haast, die hun spinnaker (parasailor) gescheurd hebben, anderen hebben hun grootzeil gescheurd en varen nu enkel nog op een klein stuk zeil, …  De boot die zijn roer verloren was, is uiteindelijk gezonken.  De bemanning kon in veiligheid gebracht worden door een Search & Rescue schip.  Deze ochtend werd er ook een heel zwak mayday-bericht opgevangen door een andere ARC-boot.  De hele voormiddag hebben we berichten gekregen van het hoofdkwartier van de redddingsoperaties in Tenerife om uit te kijken in de positie van de mayday.  We hopen dat ze gevonden zijn.

Aan boord gaat het beter en beter.  Buiten één incident.  Flor heeft deze middag wel onze living helemaal ondergekotst.  Hij schrok er zelf van.  Een mengeling van appel (zijn ontbijt) en tomaat met advocado, hesp en mozarella (zijn middagmaal).  In de kajuit hangt nu een weeë zurige geur, maar het goeie eraan is: de vloer heeft nu een bijzonder goeie antislip/plaklaag.  En dat komt van pas in al dat gewiebel.  Door het kotsincident heb ik te laat op de knop van de Spotme geduwd (en hebben jullie wat moeten wachten op de positie op de site).  Hopelijk heeft dat niet teveel mensen verontrust.

Ah, nog iets: we hebben al 6 beschimmelde appelsienen en 4 gedeukte tomaten moeten “verwerken”: deels wegsmijten, deels opeten.  Ed de Leguaan haalde er zijn neus voor op.

Wat wegsmijten betreft: alles wat we thuis aan onze kippen zouden geven, gooien we overboord.  Voor de vissen.  Al de rest wordt eerst afgespoeld met zeewater, en dan zo klein mogelijk geplet en in vuilniszakken bewaard tot we in St Lucia zijn.  We hebben een antibacteriële spray gekocht in de hoop dat het de stank uit de vuilzakken zal houden.

Vandaag ook tijdens mijn dagelijks rondje ‘rigging check’ een probleem ontdekt.  We varen met uitgeboomde genua, en één van de touwen (de neerhaler) daarvan was aan het doorschavielen over Da Big Moddafokka (ons anker). Een stuk tuinslang van twee meter en tape hebben het probleem opgelost.  Een opengeknipt stuk tuinslang over de ruwe rug van Da Big Moddafokka, en tuinslang rond het stuk touw dat aan het slijten was.  Mooi werk, vond Ed, ervaringsdeskundige en Leguaan.

Het dagboek van Ed de Leguaan proberen we op de site van de ARC te posten, maar we hebben geen idee of dat lukt.

Om 17u samen aperitiefje genoten.  Zo’n moment allemaal samenzitten en babbelen is echt genieten.  En net dan, waren ze er weer: onze vrienden de dolfijnen.  

Als avondmaal was het rijst met rundsvlees en zoetzure saus.  De eerste volwaardige warme maaltijd op de tocht.  Hopelijk blijft ze bij iedereen binnen.

De duisternis valt hier in, geen ander schip te bekennen.  Don, de automatische piloot, stuurt nu recht naar 20°N en 30°W. Wind recht in ’t gat.

 

Veel groeten van ons allen!

(Positie om 19u40 UTC: 25°17’N 20°37W)

11 opmerkingen:

  1. Barbara, Bernard, Wout en Hanne24 november 2009 om 21:01

    goed bezig! houden zo!

    Hangt het playmobilbootje nu ook achter jullie boot aan?

    veel groeten van onze kids aan 'de kinderen met hun groen haar ;-) "

    B en B uit B

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Finn, Michèle en Anton24 november 2009 om 21:07

    We denken aan jullie! Geef maar drie extra knuffels aan Flor van Finn, Michèle en zijn peter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie zijn nogal skippers zunne. Zo slim van nu even rustig aan te doen en niet alles kapot te trekken. Enfin zo rustig is het natuurlijk ook weer nie :=) Jaloers van jullie dolfijnevriendjes! All the best, in elk geval goe bezig! Foxbelkisses

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, wij zullen in Santa Lucia op de aanlegsteiger staan als achtergelaten vissersvrouwen, uitkijkend naar de zeebonken, de vissers, de uitvinders, de waakzamen, de koks, de blije en vrolijke bemanning van asmallnest.
    Wij zullen er zijn en blijven wachten tot ze komen! en ze zullen komen, ik weet het zeker!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ahoi Nestjes,
    Had geen berichten meer van jullie verwacht, maar nice surprise dus! So far so good, zo te zien, al is het in het begin blijkbaar wel wennen aan die onvaste bodem onder de voeten. Leuk dat jullie er geen prestatie of stunt willen van maken. En je lijkt wel over een onuitputtelijke bron van creativiteit, positivisme en optimisme te beschikken, Willem.
    Ik vermoed dat die dolfijnen een speciale antenne voor genietmomenten hebben en die aperitiefjes voor geen goud willen missen. Kan ze begrijpen...
    Goeie moed en nog veel aperitiefjes!
    Grs van Hilde en Dries
    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Om te beginnen,schrijf je als geen ander,Willem.Het is zalig om je verhalen te lezen alvorens te gaan slapen.Vaak lachen ook.En volgens je zeilmaat Bert,zijn jullie verstandig aan het zeilen.Houden zo.Good luck!H&co

    BeantwoordenVerwijderen
  7. jullie op de oceaan - wij tussen Chesapeake en Florida: http://detreknaarhetzuiden.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ed De Leguaan staat op de ARC-site. Dus ook dat werkt. Die Ed doet me trouwens heel hard denken aan JL Dehaene die op dit ogenblik onze minder ervaren schipper Leterme door ruwe zee naar de BHV-haven moet loodsen... Excuses voor de vergelijking maar zo 's morgens vroeg werkt de metafoormachine nog niet optimaal...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. het competitiebeest in mij kan het niet laten, jullie staan 12e in jullie reeks, en de elena en sunboy staan achter jullie.
    Good busy!!!

    Groetjes sailors!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. op de kaart ziet het ernaar uit dat jullie op weg zijn naar Cape Verde ... vlug Willem, een beetje naar rechts trekken dat schip (en verwittig Flor wanneer je dat gaat doen, zodat hij zijn kaken stevig op mekaar kan houden in de kajuit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bedankt om de kots details met ons te delen...als meter van Flor wil ik echt ALLES weten! Amai, die verhalen over die gezonken boot en mayday oproep doen me beseffen dat er rap iets verkeerd kan gaan. Maar ik heb het grootste vertrouwen in de bemanning en weet ook dat het verstand de bovenhand heeft en niet de kompetitie. Heb je er een idee van hoe ver je kan zien? Als je een boot voor je ziet, is dat dan 100 km voor je of verder of minder ver? Is de zee nog zo woelig en indien zo, zal dat zo blijven?
    Goed gedaan met de tuinslang Willem. Als niemand anders dan Ed het zegt, dan moet ik dat toch even zeggen!

    Hang in there!

    BeantwoordenVerwijderen