maandag 2 april 2012

Ascension Island, 2 april 2012

IMG_8742

Een schildpad baant zich een weg over het strand naar de zee, na het leggen van haar eieren. Straks zwemt ze langs A Small Nest en zal ze haar kopje even boven steken. Als ze het allemaal overleeft is ze hier over vier jaar terug, na duizenden mijlen op zee, om hier opnieuw haar eieren te komen leggen.

Veel is er niet op Ascension. We hebben 1 dag een auto gehuurd en we hebben echt alles op het eiland gezien. Ascension is een ‘werkeiland’, een militair eiland van de Britten en de Amerikanen. Mensen komen hier niet op vakantie. Buiten een paar zeiljachten komt hier dus niemand, en het is bovendien niet toegelaten om hier te komen wonen als je hier geen werk hebt. Als je hier je job verliest, verlies je alles. Kinderen die hier de leeftijd van 18 bereiken en geen job vinden, worden onverbiddelijk van het eiland gestuurd. Van de 700 inwoners die hier leven is het merendeel van Britse komaf of van St Helena. Dat wordt verder aangevuld met de Amerikaanse militairen in hun aparte basis.

Buiten een paar wandelingen en de vele zeeschildpadden die hier komen voortplanten en eieren leggen is hier niks te doen. Maar opnieuw maakt dit alles dat er over dit eiland een uniek sfeertje hangt. Een godvergeten gat, ver weg van de rest van de wereld, met een interessante fauna en flora, een intrigerende geschiedenis, met tropisch weer en vriendelijke mensen. Bovendien zorgt het gezelschap, van de drie andere jachten die hier liggen, ervoor dat er weer altijd iets te beleven valt.

Woensdag vertrekken we van Ascension voor de langste en uitdagendste passage op onze wereldreis. Het wordt een oversteek van bijna een maand, naar de Azoren. De voedselvoorraad is niet echt uitgebreid omdat de mogelijkheden om voorraad in te slaan in St Helena en Ascension bijzonder beperkt zijn (en duur) en we dus al uit onze blikvoorraad aan het putten zijn sinds we Namibië verlaten hebben. Buiten een paar aardappelen, uien en appels is er niks vers meer te krijgen. ‘Creatief met blik’ zal het dus zijn. En natuurlijk hopen dat we veel vis kunnen vangen onderweg.

Ah, ja: we hadden bijzonder graag nog een jaartje extra verder gezeild, maar er moet eerst nog wat gewerkt worden. Als alles goed gaat varen we op 28 juli 2012 Nieuwpoort binnen. Allemaal welkom.

Maar eerst: op naar de Azoren! So long!

11 opmerkingen:

  1. Met tranen in de ogen: wens ik jullie een veilige tocht. Een maand lang zal ik elke dag mijn kaarske ettelijke keren controleren...het waakvlammetje over het Nest!
    Creativiteit en kookkunst zal nodig zijn...hopelijk zullen er visjes zijn die daarbij kunnen helpen.
    Ik voel me bijna als een vissersvrouw van vorige eeuw. ik kijk uit naar de einder van de zee, daar waar de zon zo groot onder gaat...tot ik Het Nest zal zien binnenvaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sterkte, oma.
    Goede vaart naar de Azoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Your photos are beautiful. Very, very nice.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. stap toch maar evenaf op Cabo Verde om wat verse groenten in te slaan ..en niet met scorbut thuis te komen. En 't zal toch een welkome afwisseling zijn. En wat CD's van Cesaria Evora ? Opa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. When I was sailing on 'Cetonia' with my parents, we left Ascencion on the 9th April, via the Cape Verde Islands, and the Azores and arrived in Hoek of Holland on 29th July 1969!! 43 years ago! I was 17. I wish you all happy memories.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wens jullie een veilige, leuke en een culinair visrijke overtocht.
    Het jaartje extra kon ik eigenlijk ook smaken want een jaar langer leuke verhalen lezen zou wel tof zijn. Het is de hemel op aarde van de landrotten die dromen van de zee. Jammer dat het een aprilgrap was........
    Maar om helemaal ter zake te komen, en vooral om jullie terug voor te bereiden op het hectische landleven alhier: wij landrotten hebben niet genoeg met je bericht dat jullie op 28 juli 2012 thuiskomen. Weet je ook het juiste en exacte uur dat jullie gaan toekomen? (dat juiste uur en leven met de wekker is hier aan land het gewone levensritme, snap je....) :-))
    Dirk van de chinees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook ik wens oma veel kaarsjes en jullie veel visjes!!
    Goeie overtocht !!!
    lieve

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Happy sailing, dear voyagers! Wat komt het ineens dichtbij die thuisvaart van jullie in Nieuwpoort. We kunnen warempel beginnen aftellen, al heb ik daar helemaal nog geen zin in. Goede vaart voor deze lange oversteek!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. O my god, ik dacht echt dat jullie er nog een jaartje aan zouden plakken. Gun het het hele gezin zo. Ik heb echt niet, echt niet, naar de datum van het bericht gekeken, whauw. Nu ga ik weer uitkijken naar de "dagelijkse berichten" . Groet, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goede reis allemaal, we hopen op veel berichten vanaf volle zee. Is het niet bizar dat de Volvo Ocean Race boten jullie weer op de hielen zitten, nu alweer ook in de Zuidelijke Atlantic varen, tegelijk met jullie in de Zuid Afrika waren, maar in de tussentijd via Abu Dhabi, China en Nieuw Zeeland andersom zijn gevaren ? Ze varen begin Juli weer langs de Europese kust, misschien kom je ze wel weer tegen... Groeten van de Lamawaje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo allemaal,

    Een goede reis.
    Heel jammer dat wij niet bij jullie intocht kunnen zijn maar we komen elkaar ongetwijfeld een keer op het water tegen.

    BeantwoordenVerwijderen